Транзит українського зерна через білорусь наразі неможливий — Чайківський

28 грудня 2022 59 0
Транзит українського зерна через білорусь наразі неможливий — Чайківський
Kurkul.com

Транзит українського зерна через білорусь наразі неможливий — як із політичного, так і з економічного погляду. Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Latifundist.com.

«Через білорусь пролягають залізничні маршрути до великих литовських балтійських портів — у Клайпеді та Бутингу. В умовах обмеженої пропускної спроможності морського «зернового коридору‎»,‎ а останнім часом через необґрунтовані та невиправдані затримки огляду кораблів з боку російської сторони, транзит на цьому напрямі справді розширив би можливості експорту зерна з України», — пояснив нардеп.

Водночас, за словами Івана Чайківського, сьогодні це неможливо — як із політичного, так і з економічного погляду. 

«Насправді нам дуже важко вірити словам чиновника білоруського МЗС, який запевняє керівників ООН у тому, що для транзиту українського зерна через білорусь жодних перешкод немає. А за якийсь час ми чуємо про пересування територією цієї країни російської військової техніки. . . Про який транзит можна говорити в цій ситуації?», — ставить риторичне запитання Іван Чайківський.

На його думку, заяви білоруської сторони націлені не стільки на сприяння експорту українського зерна, скільки на пом'якшення міжнародних економічних санкцій, накладених на країну за допомогу рф. 

«Білорусь — спільник росії та співучасник повномасштабної військової агресії. Тому на даному етапі будь-яка співпраця України з Мінськом виключена, а пом'якшення накладених санкцій неприпустимо. Я не виключаю, що в майбутньому білорусь знову стане стратегічним партнером України, як до війни, коли торговельний оборот між нашими країнами перевищував $6 млрд. Але спочатку у білорусі має змінитись влада, а країна має обрати демократичний шлях розвитку», — констатував експерт.

Що ж стосується безпосередньо транзиту українського зерна через білорусь, навіть якщо абстрагуватися від політики, зараз це абсолютно нежиттєздатна ідея, вважає експерт.

«Занадто високі ризики. В умовах, коли на території білорусі концентруються російські війська і не виключено вторгнення в Україну з її території, ніхто не дасть гарантій безпеки вантажу. Неминучими є проблеми з його страхуванням та інші технічні складності», — додав Іван Чайківський. 

За його словами, фактично єдиний реальний варіант — організація міжнародного сухопутного коридору на кшталт морського, що також малоймовірно, враховуючи обмежену пропускну спроможність білоруських залізниць.

«Єдина реальна перевага транзиту через білорусь — відсутність необхідності у перевантаженні зерна на в'їзді до Литви, оскільки на всій протяжності від України до Балтики ширина залізничної колії однакова — 1520 мм. Але це точно не привід для того, щоб поступатися національними інтересами та співпрацювати з посібником рф», — підсумував експерт. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що білорусь погодилась на транзит українських зернових через свою територію для експорту з литовських портів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus