Перехідні залишки тиснутимуть на внутрішні ціни зернових — експерт

3 січня 2023 245 0
Перехідні залишки тиснутимуть на внутрішні ціни зернових — експерт
Kurkul.com

Перехідні залишки у 2023 р. продовжать накопичуватись і тиснутимуть на внутрішні ціни зернових. Таку думку висловив головний редактор Kurkul.com Микола Сирота в колонці «Ціни на зерно, пальне та ресурси — чого чекати фермеру у 2023 році».

«Урожай 2022 р. значно знизився, порівняно з рекордним 2021 роком, проте і темпи експорту також суттєво впали. До того ж зберігаються нестабільними логістичні спроможності, лишається нереалізованим частина врожаю 2021 року. Все це сприятиме створенню значних перехідних залишків зерна, які тиснутимуть на ціну всередині країни», — пояснив Микола Сирота.

Нагадаємо, станом на кінець грудня українські аграрії намолотили 48,8 млн т зернових та зернобобових, а також 17,4 млн т олійних. У 2021 р. було зібрано 106 млн т врожаю.

Ще однією проблемою, на думку експерта, буде низька якість зерна, що іноді робитиме неможливим експорт окремих партій.

«Варто лише згадати кількість кукурудзи, залишеної зимувати в полях. Це зерно буде спрямоване на переробку всередині країни або домішуватиметься до партій вищої якості», — зазначив Микола Сирота. 

Зокрема, на кінець грудня необмолоченими залишається понад 20% посівів кукурудзи.

«Тому я б не розраховував на сприятливу кон’юктуру щодо зернових у цьому сезоні, зокрема щодо пшениці та кукурудзи», — підсумував експерт.

Читайте також: Через низькі закупівельні ціни на зерно в Україні аграрії вивозять врожай за кордон

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus