Ціна росте лише на кукурудзу сертифіковану для відправки у Китай — експерт

4 січня 2023 1342 0
Ціна росте лише на кукурудзу сертифіковану для відправки у Китай — експерт

Ціни на кукурудзу з поставкою у грудні-січні зросли, проте лише на зерно сертифіковане для відправки у Китай. Про це все розповів спікер курсу «Культиварій», операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький у блозі «Навесні ми отримаємо мільйон тонн некондиційної кукурудзи» на Latifundist.com.

«Ціни ростуть. Але тільки для тієї кукурудзи, яка сертифікована для відправки в Китай. Її готові купувати по $215/т з поставкою у грудні-січні. Причини очевидні. Багато виробників фізично не спромоглися пройти цю сертифікацію. Її потрібно було проводити після посіву кукурудзи, а аграрії просто фізично не могли це зробити, а декому взагалі було не до цього в той момент. Саме тому кукурудзи, яка підходить для такого експорту, дуже мало», — пояснив експерт.

Щодо цін в Дунайських портах, то там кукурудза коштує менш як $200. Трохи більша ціна в портах Великої Одеси — $202-207.

Читати за темою: Перехідні залишки тиснутимуть на внутрішні ціни зернових — експерт

«Зважаючи на сезонність та перспективи виробництва кукурудзи в набагато більших об’ємах в Південній Америці, цінові перспективи виглядають дуже похмуро. Сьогодні ті виробники, які територіально працюють не з Волинської області, сидячи під кордоном з Польщею, чи на близькій відстані від основних ліквідних пунктів накопичення товару, продають свою кукурудзу собі у збиток, з метою вивільнення коштів», — додав Богдан Костецький.

Також він зазначив, що багато аграріїв залишили цього року кукурудзу в полі. 

«Вже у 2023 році ми можемо отримати мільйони тонн некондиційної кукурудзи. Це удар по якості. Кукурудза буде заражена мікотоксинами і її не можна буде підмішувати до кукурудзи нормальної якості. Тобто арифметика, яку використовують при змішуванні пшениці, щоб оптимізувати якість, тут вже не спрацює. Це та сама ложка дьогтю: ти кладеш нормальну партію кукурудзи, підмішуєш уражену мікотоксинами кукурудзу, і маєш зіпсовану партію загалом», — додав експерт.

Нагадаємо, станом на кінець грудня в Україні понад 20% площ кукурудзи залишалось незібраними.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus