З 1 січня ВРУ підвищила відсоток локалізації техніки у публічних закупівлях

10 січня 2023 153 0
З 1 січня ВРУ підвищила відсоток локалізації техніки у публічних закупівлях
Kurkul.com

З 1 січня 2023 р. для учасників та замовників публічних закупівель підвищується вимога до місцевої складової з 10% до 15% для окремих груп товарів: таких як міський і залізничний транспорт, комунальна і спеціальна техніка, енергетичне обладнання тощо.

Про це повідомив заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Кисилевський зазначив, що закон щодо цієї вимоги був прийнятий ще в грудні 2021 р., а запрацював з 14 липня 2022 р. Тепер вимога до рівня місцевої складової буде зростати кожного року на 5%, поки не дійде до 40%.

«Що потрібно розуміти в контексті цих змін? Із серпня Міністерство економіки веде реєстр товарів із зазначенням ступеня локалізації. За чотири місяці понад 250 підприємств зареєстрували в ньому майже 2000 товарів. Частка товарів зі ступенем локалізації менше ніж 15% складає близько 400 позицій, або 20%. Виробникам цих товарів варто подумати про збільшення місцевої складової для участі в державних закупівлях. Всім іншим достатньо оновити реєстрацію своїх товарів, бо ступінь їх локалізації це дозволяє», — пояснює політик.

Дмитро Кисилевський зауважив, що понад 750 позицій в реєстрі мають частку місцевої складової вище 40%. Це найвищий рівень, який вимагатиме закон за декілька років.

«Аналіз реєстру, який ми зробили, свідчить що у багатьох товарних позиціях наявна неабияка конкуренція. Наприклад, дизель-генератори зареєстрували 58 компаній, насоси та компресори — 24 підприємства, а спеціальну вантажну техніку — понад 30», — говорить він.

Читайте також: Ферма без світла — як пережити зиму на власній генерації енергії?

За словами Кисилевського, вимога до місцевої складової при закупівлі товарів за гроші платників податків практикується і в Євросоюзі, і в США, і в багатьох інших країнах. Вона покликана дати ринок збуту місцевим виробникам для збереження в країні доданої вартості, робочих місць, податків.

«При тому, вимога до локалізації, згідно діючих міжнародних договорів, ніяк не обмежує конкуренції виробників, розташованих в країнах наших головних союзників — США та ЄС», — резюмує Дмитро Кисилевський.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus