Як не прогоріти з вирощуванням суниці та інших ягід — аналіз ґрунтово-кліматичних умов

Як не прогоріти з вирощуванням суниці та інших ягід — аналіз ґрунтово-кліматичних умов

11 січня 2023 1783 0

У рослинництві є культури прості у вирощуванні, а є такі, що потребують багато досвіду, знань, та вимогливі до технологій. У ягідництві так само. І якщо ви хочете зайнятись вирощуванням ягід, вам слід обрати вдалу культуру для своїх можливостей та ґрунтово-кліматичних умов.

Kurkul.com попросив розповісти про особливості вирощування ягідних культур відповідно до різного клімату, ґрунтів та інших умов Тетяну Стукало, керівницю розплідника Tevitta.

Прості та складні у вирощуванні ягідні культури

Тетяна Стукало зазначає, що в їхніх умовах на Черкащині на сьогодні найзручнішою є ожина. Вона є дуже пластичною, пристосовується до різного рівня агротехніки та компенсує можливі її недоліки.

Тетяна Стукало, керівниця розплідника Tevitta

«Ожина досить проста культура. Просто обрізається, пробачає помилки. Якщо трохи довше або коротше люди обрізали – нічого страшного, вона відросте. Особливо немає проблем із ремонтантними сортами», — говорить фахівчиня.

Також вона зазначає, що ожина практично не хворіє, невибаглива до живлення, вкрай рідко уражується кореневими хворобами. Складається враження, що це могла б бути ідеальна ягода для Центру України, проте має вона і деякі недоліки, зокрема недостатню морозостійкість.

«Якщо лише не забувати про ожинового кліща, Acalitus essigi Hassan, та вчасно проводити інсектицидні обробітки. А все решта — дрібниці», — каже Тетяна Стукало.

Читайте також: Промислове вирощування ожини як напрямок бізнесу — думка експерта

А от найскладнішою і найвибагливішою у догляді є, на думку керівниці розплідника Tevitta, полуниця. Хоча якраз вона і є «королевою» споживацьких вподобань.

«Вона в принципі є королевою, бо перед нею треба вклонитись, щоб зібрати, або й взагалі на коліна стати. І не лише збирачам, а й кожному агроному треба схилитися перед нею», — жартує Тетяна Стукало.

Крім того, полуниця вимагає проведення великої кількості технологічних операцій майже увесь рік. Навіть взимку, коли багато хто з агрономів може трохи розслабитись, вона вимагає до себе уваги.

«Насправді, багато процедур — лущення листя, обрізання вусів… Якщо ми говоримо про ожину, ми там зібрали урожай, обрізали, якщо сорт не ремонтантний, то вкрили на зиму.

А догляд за полуницею починається з квітня — ми її лущимо. Потім прополюємо вручну. Це окрім хімічних обробок, фрезерування міжрядь, укриття соломою. Те все робить техніка. Потім намагаємось видалити зайві вуса, щоб не було навантаження. Збираємо тільки руками — там взагалі альтернативи немає. І після збирання знову закладаємо нові плантації», — розповідає фахівчиня.

Ще один напрямок, який потребує особливої уваги під час вирощування суниці садової — програма захисту. За словами керівниці розплідника, «полуницю люблять всі, і не тільки люди». Її уражують кліщі, трипси, оленка волохата, совка, хрущі та багато інших шкідників.

Читайте також: Осінній догляд за малиною: обрізка, висадка та обробка

«З ожиною не так. Якщо почистити землю від личинок хруща перед посадкою, і вчасно провести обробітки від ураження ожинового кліща, то багато операцій проводити далі не потрібно. А з полуницею ти постійно працюєш на профілактику. Це тендітна, ніжна культура», — говорить Тетяна Стукало.

За її словами, з полуницею потрібно бути постійно на сторожі, адже частина грибкових захворювань переноситься птахами, бур’янами, людьми, які до того побували на заражених плантаціях, технікою тощо.

«Весь час треба працювати для профілактики. Навіть, якщо початково маємо здорову рослину. Вона тримає в напруженні весь час всіх агрономів. Особливу уважно потрібно придивлятися до наявності шкідників та хвороб перед збиранням», — розповідає керівниця розплідника.

Водночас суниця є дуже чутливою і «вдячною» до догляду. Вона швидко і бурхливо реагує на полив, внесення добрив збільшенням ягід.

Вибір ґрунту для вирощування ягідних культур

За словами Тетяни Стукало, полуниця однозначно комфортніше себе почуває на супіщаних, легких ґрунтах, а от частина сортів малини взагалі не витримує важких ґрунтів. Зокрема такий популярний сорт малини, як Дельніва, на щільних важких ґрунтах хворіє цілим рядом захворювань.

З іншого боку, розплідник Tevitta розташований у місцевості, де з легкими ґрунтами «не пощастило».

Для закладки ягідників практично всіх культур вона радить шукати легкі ґрунти з високим вмістом гумусу. Таким слід надавати перевагу, за можливості, звісно.

Практично обов’язковою є наявність супіщаних ґрунтів при закладці маточників для розмноження ягідних рослин. Як говорить Тетяна Стукало, саме на легких та добре аерованих ґрунтах вдається отримати найкращий ріст кореневої системи та закладку великої кількості кореневих пагонів.

Читайте також: Тетяна Стукало: Попит на полуницю цього сезону був вищим за пропозицію

Також слід звертати увагу на pH. От з цим Tevitta пощастило — практично на всіх землях показник не вище 7, що можна вважати нейтральною реакцією ґрунту. Оптимальним показником pH для більшості ягідних культур слід вважати діапазон від 6,5 до 7,5.

Тому найперше, з чого слід починати ягідний бізнес, за словами Тетяни Стукало — аналіз ґрунту. Важливо бути чесним із собою, отримавши результати, і не пробувати починати там, де надто лужний або надто кислий ґрунт.

Якість води та зрошення ягідників

«Як би там себе не обманювали, що на заході країни часто ідуть дощі, вирощування ягоди без зрошення неможливе. Це утопія. Я чула, що там є малина без поливу, але це як гра в рулетку — кожен рік по-різному», — говорить Тетяна Стукало.

Тому, на етапі підготовки, окрім аналізу ґрунтів, слід подбати про наявність водойми із водою, придатною для зрошення. Адже є водойми, якість води в яких не годиться для поливу. Один з основних показників, які слід визначити — вміст розчинених солей (TDS), який також можна визначити через електропровідність води (ES).

Якщо зрошувати землю водою, де ES буде більше 1, то внаслідок буферності ґрунту певний час можна не бачити негативного впливу і рослини почуватимуться добре. Але з часом така вода призведе до засолення землі. Показник ES у воді для зрошення повинен бути не вищим 0,8, максимум — 1.

Крім того, плануючи зрошення, слід звертати увагу на вирівняність ділянки, оскільки всі перепади висоти дуже ускладнюють рівномірний розподіл води. Щодо способу реалізації зрошення, то Тетяна Стукало рекомендує лише крапельний полив.

Посадка ягідників на схилах та неугіддях

Дуже часто нові господарства отримують в користування паї із землями не найкращої якості. Проте слід пам’ятати, що ягідні культури не здатні добре плодоносити на схилах, суглинкових землях і неугіддях.

«Там хіба що бузину можна садити, вона наче не така примхлива. А так треба реалістично підходити до своїх стартових позицій. От, наприклад, низина — що це значить? Значить, що туди роками стікає вода, змиває верхній шар ґрунту. А якщо там хтось гербіцидами користується і вони тут накопичились. І там мільйони можуть бути «підводних каменів», — застерігає Тетяна Стукало.

Якщо ділянка має значний ухил, власник ягідника буде мати проблеми з рівномірним розподілом води при поливі. Певною мірою можна розв'язувати цю проблему використанням компенсованих крапельних стрічок, але це підвищує вартість системи зрошення.

«Це ж стосується і добрив — вони будуть стікати, змиватись, рівномірності подачі їх не буде. Звісно, якщо інших варіантів немає, люди можуть пробувати вирощувати в таких умовах ягоди, але слід розуміти, що вони заздалегідь у менш вигідному становищі ніж той, у кого нормальна рівна ділянка», — говорить керівниця розплідника.

Ще одним недоліком неугідь є те, що вони можуть мати багато прихованих проблем, про які власники навіть не здогадуються. Часто вони можуть бути повними «сюрпризів», які складно виявити навіть під час аналізу ґрунту.

«Ягідні» регіони України

Традиційно ягідними плантаціями славились південні області України. У першу чергу — Одеська та Херсонська. Саме там розташована більша частина суничних площ.

На Сході України своя специфіка — тут ягоди не вирощували, а купували. Розвивалась промисловість, шахти, добування руди, а от з вирощуванням ягід до останнього часу не складалось.

«Це промисловий регіон, тому туди завжди вигідно було продавати. Найкращий ринок збуту завжди був  — Донецьк, Луганськ, Харків, Дніпро. Перші серйозні плантації там з’явилися лише після 2014 року», — розповідає фахівчиня.

Втім, були і винятки. Наприклад у Бахмуті розташовувався найбільший в Україні розплідник плодово-ягідних культур.

Зараз же цей регіон є досить непоганим для закладки ягідників, переконана Тетяна Стукало, якщо правильно підійти до підбору сортів під свої умови.

«Ми ж теж, за великим рахунком, не найбільш ягідний край. Центр України — це місце для яблук, груш, слив, картоплі, буряків. Нам теж непросто — проти течії ідемо, але виходить», — говорить вона.

У південних регіонах більше уваги потрібно приділяти захисту від шкідників — кліщів, трипсів. Це якраз пов’язано з високими літніми температурами. Водночас більш вологий клімат північніших областей сприяє появі грибкових захворювань.

Але правильні сорти та технології здатні зламати стереотипи про «ягідні» чи «не ягідні» регіони, переконана Тетяна Стукало. Головне — одразу розуміти свої переваги і ризики.

«Питань буде вистачати всюди. Вони можуть трохи відрізнятися, але все ж, якщо вирощувати ягоди на Півдні та у нас, в Центрі, то вони ні там, ні там, не дадуть розслабитися. Ці всі стереотипи були раніше, а зараз Вінниччина, наприклад, включилась дуже сильно у ягідництво, Харківщина, Дніпро. Навіть у Сумах висаджують малину, тому не ягідних регіонів у нас немає», — підсумовує Тетяна Стукало.

© Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus