Фахівець розповів про наслідки сівби соняшнику по соняшнику

15 січня 2023 5935 0
Фахівець розповів про наслідки сівби соняшнику по соняшнику
Kurkul.com
  • Соняшник можна вирощувати 2 роки поспіль на одному полі як тимчасове рішення;
  • При повторному посіві зростають витрати на захист культури;
  • Потрібно подбати про якісне живлення полів з повторними посівами соняшнику.

Таку думку висловив бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна» Володимир Мірненко в матеріалі: «‎Суцільний соняшник 2023. Площі збільшують, а як збільшити врожай?»‎ на Latifundist.com.

За його словами, монокультура не є гарним рішенням для соняшнику. Чим довше соняшник у полі, тим більше зменшується врожайність. Вже на 4-5 рік вирощування врожайність падає на величину від 27%. Проте, як тимчасове рішення, два роки підряд можна вирощувати соняшник по соняшнику без зниження врожайності. 

 

На думку фахівця основним погодним критерієм, що дозволить отримувати стабільний врожай при вирощуванні два роки поспіль соняшнику в монокультурі є достатня кількість опадів у весняний та літній періоди.

«‎На формування 1 т/га врожаю соняшника рослині потрібно 45 кг азоту (з яких 43% буде повернуто в ґрунт з пожнивними рештками), 14 кг фосфору Р2О5 (повернення в ґрунт — 42%) та 26 кг калію К2О (повернення в ґрунт — 95%)», — говорить Володимир Мірненко.

Для розрахунку норми підживлення, Володимир Мірненко радить враховувати планову врожайність та пожнивні рештки від попереднього соняшника.

«‎Негативні ефекти від вирощування соняшника по соняшнику можна послабити максимально урізноманітнивши систему вирощування. Висівати різну генетику соняшника. Наприклад, Clearfield по класичному. Практикувати різні методи посіву, наприклад, суцільний, а потім рядковий», — підсумував експерт. ‎ 

 © Микола Сирота, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus