Цінова аналітика: чи чекати зростання вартості соняшнику та коли

Цінова аналітика: чи чекати зростання вартості соняшнику та коли

16 вересня 2022 10124 0

На початку місяця ціни на соняшник обвалились. Це стало несподіванкою для фермерів, які ще не оговтались від шоково-низьких цін на пшеницю. Відповідно, про соняшник як про високомаржинальну культуру можна забути. Чи ні? Про прогнози щодо цін на соняшник читайте на Kurkul.com.

Зростання ціни соняшнику напряму залежить від функціонування Зернового коридору

Як повідомив аналітик консалтингової компанії Barva Invest Павло Хаустов, просідання ціни соняшнику під час жнив очікуване. Проте в цьому специфічному році на ціни тисне додатковий фактор — логістичний.

«Важливим фактором, що впливатиме на настрої учасників ринку та, відповідно, й на ціну, буде лихоманка при наближенні до завершення 120-денного періоду дії Зернового коридору. Нагадаю, що він автоматично пролонгується якщо жодна зі сторін не буде проти. Але, як бачимо, росія вдається до маніпуляцій та шантажу навколо Чорноморського коридору. А це впливає на настрої покупців «за морем» — ризикувати і законтрактувати поставку олії на грудень при вірогідності, що в листопаді експорт може зупинитись, не всі згодні», — пояснив аналітик. 

Павло Хаустов

Він зауважив, якщо порти продовжать працювати в поточному режимі, то ближче до зими очікується відновлення ціни. Попри таку думку, фахівець виключає можливість цінового ралі (період стійкого зростання цін та індексів — ред.). І стримуючим фактором тут знову виступає логістика. Пропускна здатність українських портів все ще в рази менша, ніж до повномасштабного вторгнення. Тому можливість вивезення олії, а не її кількість залишається головним фактором, що впливає на ціну. 

«Навіємо песимізму, але варто памʼятати, що великими імпортерами соняшникової олії є Індія та Китай. Вони «дружать» з країною-агресором і не гидують купувати російську продукцію. На ринку соняшникової олії за останні роки росія суттєво посилила свої позиції. Якщо 7 років тому російський експорт олії складав 30% від обʼєму, що експортує Україна, то 4-5 років тому це вже було 50%, а за відсутності повномасштабного вторгення їх потенціал сягав би 85% від українського. Тому важливо, щоб стратегія продажів не відштовхувалась від думки, що імпортери невимовно страждатимуть без української олії, і що це — золота культура. Україні доведеться виборювати своє місце під сонцем на цілком ринкових та висококонкурентних умовах», — підсумував Павло Хаустов. 

Аналітик зауважив, що у попередніх сезонах ключове запитання до виробників було:«Яка у вас ситуація з потужностями по зберіганню чи які ваші потреби в коштах в наступні місяці?». Наразі ж воно змінилось на — «Які у вас можливості по вивантаженню?». Саме відповіді на ці запитання дозволяють сформувати стратегію продажів на рік відповідно до бачення динаміки цін та обмежуючих факторів фермерського господарства.

«Зараз в українського агробізнесу перспектива планування обмежена, форвардні контракти не працюють, а для декого ще місяць тому питання «а чи сіяти озимину в усьому обʼємі» ще не мало однозначної відповіді», — наголосив Павло Хаустов. 

Тому, в підсумку експерт радить «притримати врожай, оскільки в майбутньому ціна має вирости у порівнянні із поточною». При цьому фермер має усвідомлювати свої можливості та обмеження при продажі врожаю і «тримати» тільки те, що в майбутньому зможе оперативно продати.

«Перш за все радимо дивитись на свої спроможності, прогнозувати дії на 2 кроки далі, ніж зазвичай. А головне — стратегія продажів має базуватись на вашому переконанні чи буде далі діяти Зерновий коридор», — порадив представник Barva Invest. 

Продавати чи зберігати соняшник  

В компанії Spike Brokers підтвердили, що падіння ціни соняшнику є сезонним явищем. Ціни на культури знизилися за всіма напрямками на $70-80/т через активну пропозицію перехідних залишків минулого року та нового врожаю.

«Орієнтовний об’єм перехідних запасів соняшнику з минулого року становить близько 3 млн т. Очікуваний врожай цього року — близько 10 млн т. Тому зрозуміло, що надлишки соняшнику будуть тиснути, поки логістика не вирівняється», — пояснив СЕО компанії Олександр Соловей.

Він додав, що наразі ринок змушений функціонувати за умов незбалансованої логістики, а це суттєво обмежує реалізацію продукції на зовнішніх ринках. Брокер зауважив, що хоч порти й запрацювали, здебільшого іде відвантаження раніше законтрактованих об'ємів. Тому немає бажаних логістичних можливостей. 

СЕО компанії Spike Brokers Олександр Соловей

«Попит з Європи залишається стабільним, як і з інших регіонів. Проте ніхто не може передбачити, як довго триватиме зернова угода, зважаючи на останні заяви путіна. А це наразі головна умова формування ціни», — зазначив представник Spike Brokers.

Тож Олександр Соловей вважає, що з плином часу ціна соняшнику стабілізується. Тому фермерам немає сенсу продавати культуру в період найбільшої пропозиції та найнижчої ціни.

Переробники не поспішають закуповувати соняшник 

Після коментарів від учасників ринку ми звернулись до виробників. Зокрема директор департаменту «ЛНЗ Експорт» компанії «LNZ Group» Володимир Гуменюк, як і 2 попередні спікери, підтвердив, що обвал ціни соняшнику не був неочікуваним. Він пояснив, що під час валу врожаю пропозиція від фермерів не може бути поглинута наявним попитом, через це зазвичай у вересні і на початку жовтня відбувається значне просідання цін. 

Володимир Гуменюк

«Подальша доля ринку соняшнику буде напряму залежати від єдиного фактора — зернового коридору. Якщо останній в середині листопада продовжить діяти, то я впевнений, що більшість українських переробників, які не знаходяться в зоні бойових дій, запустять переробку», — зауважив він. 

Зі слів експерта, маржинальність переробки соняшнику зараз знаходиться на рекордно високому рівні. Проте в цій галузі існує високий ризик поряд з великою премією. Відповідно, більшість переробників будуть досить стриманими у закупівлі соняшнику і, на відміну від мирних років не будуть накопичувати великих запасів.

«Переробник, купуючи соняшник, інвестує гроші в товар на території країни, де відбувається війна. Отримати свої гроші назад він зможе тільки через 2 місяці, після того, як переробить соняшник та експортує продукти переробки. І, відповідно, цей термін очікування є періодом ризику. Наприклад, якщо в цей час зерновий коридор закриється, то переробник залишиться просто з запасом соняшнику, який йому нікуди дівати», — пояснив Володимир Гуменюк. 

Все ж, на думку фахівця, за умови роботи зернового коридору, попит на соняшник буде збільшуватись, а маржинальність переробки поступово зменшиться, що надаватиме підтримку ціні соняшнику.

«Якщо порти не працюватимуть, то ситуація з соняшником буде дуже і дуже сумною. Наприклад, вивезення шроту «без моря» практично нереальне через логістичні особливості та труднощі. З олією ситуація трошки краща, тому що можна розраховувати на вивіз її цистернами. Але потік товару через наземні кордони забезпечує всього 10-20% від нашої потреби. Тому потенційне закриття зернового коридору для ринку соняшнику буде вкрай несприятливим фактором. Проте віримо, що наші найкращі дипломати зможуть відстояти інтереси України, і морський експорт буде працювати і надалі», — додав Володимир Гуменюк. 

Що буде робити ЛНЗ з соняшником при такій ціні? Як розповів керівник «ЛНЗ Експорт», в компанії є діючі контракти на соняшник ще, які зараз виконуються.

«Щодо решти, то плануємо мінімізувати реалізацію соняшнику протягом періоду збору врожаю. Наразі ж займаємось більш перспективними культурами, які на сьогодні дають більш привабливу рентабельність», — поділився він.

Аграрний комітет додатково розгляне питання цін соняшнику (оновлено)

Ну і на завершення ми поспілкувалися з представниками влади. По-перше, бо часто фермери думають, що уряд не знає про їхні проблеми. По-друге, керівництво країни поклало на плечі аграріїв продовольчий фронт. Через ціни на продовольство рослинництво стає збитковим, а це відбиває у фермерів бажання сіяти в наступному сезоні. А незасіяні поля — недоотриманий врожай. 

Іван Чайківський

Відтак народний депутат України, секретар комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський розповів, що ситуація з ціною на соняшник не є винятком. Ця проблема також існує з горохом, озимими та ярими пшеницею і ячменем. Тому Аграрний комітет звертався до Кабміну, пояснюючи, що надлишки зерна чинять тиск на ціну. 

«Думаю, Аграрний комітет розгляне питання з соняшником додатково. Проте зрозуміло, що розв'язання цієї проблеми буде спільним для всіх культур. Внутрішня ціна може зрости тоді, коли ми будемо надійними гравцями на світових ринках, а для цього необхідно налагодити додаткові канали експорту зерна, насамперед морські», — розповів політик. 

Депутат розповів, пропонувалося, щоб ЄС викупив українське зерно. Це б допомогло і стабілізувати ціни, і вберегти від голоду країни Африки. Але реалізувати ідею не вдалося, бо все загальмувалося через брак коштів. А самостійно Україна цього зробити не може, оскільки і так вже активно залучає фінансування через позики та гранти.

«Аграрії чітко розуміють, що триває війна, маємо недовиконання бюджету, а видатки зростають, тому розраховувати на дотацію чи просити пільг від держави зараз точно не варто. Але фермер, який сьогодні продовжує працювати, збирати врожай, у значно кращій ситуації, ніж той, у якого окупанти забрали все. Бо недоотримати, як маємо з ціною соняшнику, це не те що втратити повністю», — підсумував Іван Чайківський. 

Отже, ми опитали 4 кардинально різні сфери агробізнесу: це і трейдери, і брокери, і виробники, і влада. В результаті отримали одну відповідь: різке зниження цін соняшнику відбувається під час жнив щосезонно. Проте, якщо у попередні роки аналітики були впевнені, що ціна зросте, то наразі ніхто цього стверджувати не може. І головна проблема — це маніпуляції путіна з зерновим коридором. Як тільки Стамбульська угода (а це поки єдиний варіант контролю морського експорту з України — ред.) перестане діяти, соняшник не можна буде вивозити і ціни також не буде.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus