Експерт розповів, які ризики має вирощування соняшнику після соняшнику

6 березня 2023 1178 0
Вовчок соняшниковий
Kurkul.comВовчок соняшниковий
  • Соняшник, посіяний після соняшнику, зазнає великих втрат через засмічення падалицею;
  • Особливо складно виростити соняшник після стійких до гербіцидів гібридів;
  • Також на зниження врожайності впливає накопичення вовчка та збудників хвороб.

Про це розповів Дмитро Шацман, генеральний директор та співвласник компанії «Євросем» у матеріалі «Вирощування соняшника по соняшнику: які втрати будуть у фермерів» на Kurkul.com.

Статтю підготовлено за участі Олександра Корецького, кандидата с-г наук, директора дослідного полігону «Поле Знань». Вона містить результати дослідів, які показують наскільки залежить урожайність гібридів соняшнику від попередників, в тому числі інших гібридів соняшнику.

Результати досліджень демонструють, що повернення соняшника на ту саму ділянку без дотримання принципу чергування мало негативний вплив на розвиток рослин та знижувало врожайність. Рослини гібридів соняшника, які були спеціально вирощені з порушенням чергування, мали меншу площу листової поверхні, різну висоту рослин, менший діаметр стебла та кошика, цвітіння починалось із затримкою. Зниження врожайності, порівняно з кращими попередниками, складало до 49%.

Серед головних факторів, що впливають на поганий стан рослин, Дмитро Шацман назвав проблему боротьби з падалицею торішнього соняшнику, яка складає конкуренцію посіяним рослинам і погіршує стан посівів.

Читайте також: Експорт насіння олійних ускладниться

© Микола Сирота, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus