Підживлення кукурудзи

Елементи живлення кукурудзи: як зробити культуру «царицею полів»

2 грудня 2021 3073 0

За 30 років незалежності України виробництво кукурудзи зросло з 4,7 млн т до 30,3 млн т, а експорт – з 0,4 млн т до 23,5 млн т. У 2021 році кукурудза залишається основною культурою в українському рослинництві через свою високу рентабельність та продовольчу цінність.

Для фермерів, які вирощують кукурудзу та хочуть переймати досвід професіоналів щодо цієї культури, освітня онлайн-платформа «Культиварій» розробила спеціальний курс «Цариця Полів». Kurkul.com познайомить вас з однією із найважливіших тем програми про хімічний склад кукурудзи і ґрунту, а також про запобігання дефіциту елементів. Про це розповідає кандидат хімічних наук, засновниця лабораторії «Агротест» та спікер курсу Катерина Губіна.

Хімічний склад кукурудзи

На щастя, не всі 118 елементів періодичної таблиці Менделєєва входять до складу кукурудзи. 

Основні поживні елементи кукурудзи можна розділити на дві групи:

 Макроелементи, %  Мікроелементи, ppm
 Азот  Цинк
 Фосфор   Марганець
 Калій  Мідь
 Сірка   Залізо
 Кальцій    Бор
 Магній  Молібден

Читати за темою: Аналіз ґрунту: оптимальний розмір інвестицій заради підвищення врожайності та економії добрив

Загальновідомо, що кількість і доступність елементів живлення кукурудзи першочергово залежить від їхньої мобільності або немобільності. Важливо розрізняти ці елементи. До немобільних елементів (у рослині) відносяться: Zn (цинк), Mg (магній), Fe (залізо), B (бор) і S (сульфур). Мобільними елементами (у ґрунтах) вважаються: Mo (молібден), N (азот), P (фосфор), Mg (магній), K (калій).

Фактори засвоєння мікроелементів та їхній вплив на розвиток кукурудзи

У системі технологій вирощування кукурудзи мікроелементи можуть виконувати різні функції залежно від кількості та методів їхнього внесення. Також існують фактори, що впливають на їх засвоєння. По-перше, різні культури по-різному реагують на ті чи інші мікроелементи. По-друге, на кожній фазі розвитку потреба в мікроелементах різна. По-третє, важливу роль у якості засвоєння мікроелементів рослиною грає температура повітря і ґрунту. Так, улюблена температура для вегетації кукурудзи — 25-27°С, а показники температури, вищі або нижчі від цього інтервалу, спричиняють уповільнення процесів.

Читати також: Ґрунтовий аналіз: форми та оптимальні способи внесення азоту

Важливу роль у якості засвоєння мікроелементів рослиною грає температура повітря і ґрунту

Щодо структури ґрунту, то вона відповідає за здатність до аерації. Приміром, залізо (Fe) є дуже чутливим мікроелементом до газообміну ґрунтового повітря з атмосферним. Якщо спостерігається токсичність або завелика концентрація заліза у рослині, варто терміново замислитися над підвищенням аерації ґрунту.

Наступним фактором, що впливає  на засвоєння мікроелементів, є концентрація ґрунтового розчину. Вона пов’язана з вологою та вимірюється методом кондуктометрії. Через те, що рівень засоленості ґрунтів у різних регіонах України відчутно коливається, якісний і кількісний склад ґрунтового розчину буде відрізнятися.

На цьому перелік факторів, які фермер не має випускати з поля зору, звісно, не вичерпується.

Далі йдуть синергізм і антагонізм елементів. Тут у мікроелементів усе відбувається, як і у світі людей: одні елементи синергують один одного, тобто підвищують доступність обох для рослини, інші елементи депресують один одного, у людей це називається неприємним словом «булінг». Аграрії мають розуміти, що технологія та культура роботи з землею обов’язково визначається на доступності елементів. 

Засвоєння елементів живлення на різних стадіях розвитку

Скоріш за все, кожен, хто вирощує кукурудзу, досконало знає нюанси усіх фаз її розвитку. Проте зазирнути на макрорівень, щоб дізнатися, що відбувається з елементами живлення, теж треба. 

✅ На стадії сходів і вигону головного пагона особливу роль гратиме цинк (Zn). 

✅ На стадії викиду волоті і цвітіння головна роль — вже за бором (В). 

✅ На стадії дозрівання, формування зерна і накопичення жирних кислот найвпливовішим мікроелементом буде сульфур (S), або сірка. 

Читати ще: Навчальний курс про кукурудзу, захист від рейдерів та інші підсумки ОК AGRO-2021

На стадії сходів і вигону головного пагона особливу роль гратиме цинк

Для синтезу протеїну в зерні необхідний як нітроген (N), так і сульфур (S). Співвідношення нітрогену до сульфуру має бути пропорційно 16:1. До інших функцій сульфуру, крім синтезу протеїну, також відносять пептидний синтез, а також синтез амінокислот. Ще за участю сульфуру (S) відбуваються всі процеси із засвоєння нітрогену, і він активує ензими та коензими.  

Дефіцит і відновлення вмісту сірки

Якщо рослина зазнає дефіциту сульфуру, це одразу відбивається на її молодих листках: вони можуть пожовтіти і мати певні характерні ознаки, на кшталт хлорозу листа. Також дефіцит сірки буде проявлятися в пригніченні росту рослини, стебло кукурудзи буде товстим та коротким. На ньому спостерігатиметься брак качанів і зерна. Логічно, що все це призводить до зменшення врожайності.

Де вірогідний прояв нестачі сульфуру? В першу чергу, на піщаних ґрунтах. Ґрунти з низькою органічною речовиною теж можуть призвести до дефіциту сульфуру. 

Засвоєння та прояв дефіциту цинку в кукурудзі

Наступним важливим для зерна кукурудзи мікроелементом є цинк (Zn). Варто зазначити, що його доступність є максимальною у межах рН 5,5-7,2. 

Читати за темою: Як правильно вносити добрива по мерзло-талому ґрунту — розбираємось разом

Ґрунти з низькою органічною речовиною можуть призвести до дефіциту сульфуру і цинку

Цинк (Zn) бере участь у каталітичних процесах (всі мікроелементи так чи інше є каталізаторами). Проте саме завдяки каталітичній функції цинку (Zn) регулюється рівень гормону росту ауксину. Також цинк Zn відповідає за синтез вуглеводів і їх розкладання на прості цукри. Цей елемент найнеобхідніший на початку вегетації, коли відбуваються сходи і викидання головного пагона. Не обійтися без нього й у фазі формування качана і викиду волоті.

Очікувати дефіциту цинку (Zn) можна на піщаних ґрунтах. А ще його антагоністом є фосфор (P). Якщо ви використовуєте величезну кількість гною, що є багатим на фосфор (P), або ж працюєте на заболочених торф’яниках, шанси зіткнутися з дефіцитом цинку (Zn) — відчутні. Оптимальна концентрація цинку (Zn) у листовому матеріалі — 27-100 ppm. Якщо буде вище — матимете токсичність. Якщо нижче — дефіцит. 

Цей дефіцит проявляється утворенням коротких міжвузль і пожовтінням. Цинк (Zn) є дуже підступним елементом. Його дефіцит проявляється не на всіх рослинах, тож на полях ураженими будуть певні ділянки. На перших етапах значного дефіциту цинку на листках з’являються некрозні плями.

Важливість бору для кукурудзи

Третій важливий елемент для кукурудзи — бор. Він є доступним у вигляді аніону ВО33-. Бор міститься у природному мінералі з назвою «бура», формула якого Na2B4O7*10H2O. У цій формі він доступний для рослин. Оптимальний рН для бору складає 5,5-7,0. Синергістами є фосфор, цинк та азот, антагоністами є кальцій та калій. 

Наявність бору грає величезну роль для синтезу вуглеводів і, відповідно, цукру. Елемент відповідає за ріст рослини, синтез та транспортування гормонів. Також важливою його функцією є зв’язок із плодоношенням рослини. Він відповідає за те, щоб волоть була пухнаста і цвітіння було повноцінним.

Дегенерація плодоносних органів у рослин дуже часто супроводжується дефіцитом бору. Також дуже важливо, що бор має здатність до гербіцидної дії. 

Читати ще: Все, що необхідно знати про КАС — вартість, норми внесення та переваги

Дефіциту бору можна очікувати на супіщаних і піщаних ґрунтах, ґрунтах із кислим рН, ґрунтах із низьким значенням органічної речовини. Також на вапнякових і заболочених. Дефіцит речовини буде проявлятися на молодому листі. Першочергово вражається точка росту, відмирають молоді пагони, рослина стає низькорослою, а листки короткі і задерті догори. При збільшенні дефіциту бору можна спостерігати дегенерацію волоті і зменшення кількості квіток. Бор часто проявляє свій дефіцит разом із кальцієм. З'являються характерні смужки на молодому листі. 

У матеріалі описана лише частина важливих знань про елементи, їх дефіцит і подолання дефіциту кукурудзи. Більш докладні і розширені знання можна буде отримати вже з 10 грудня на курсі «Цариця Полів». Якщо коротко, то це 44 відеолекції по 30 хвилин кожна, 8 практичних занять та 3 виїзди у господарства, де аграрій зможе плідно поспілкуватися з колегами та спікерами курсу, що знаються на кожному з етапів повного операційного циклу виробництва кукурудзи. Курс розпочнеться 10 грудня, і ще є можливість стати його учасником.

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою