Попри війну Україна має можливості забезпечити себе і світ продовольством

20 січня 2023 39 0
Попри війну Україна має можливості забезпечити себе і світ продовольством
Kurkul.com

Україна як гарант продовольчої безпеки і надалі забезпечуватиме себе і світ продовольством.

Про це зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, пише пресслужба Мінагрополітики.

«Попри всі труднощі, ми повністю покриваємо своє внутрішнє споживання пшениці. Воно становить приблизно 6,7 мільйона тонн на рік. А за песимістичними прогнозами на цей рік, ми будемо мати приблизно 26 мільйонів тонн пшениці. Тобто, у нас є можливості забезпечити себе і світ продовольством», — сказав Денис Башлик.

Також Денис Башлик розповів про реалізацію продовольчої гуманітарної програми Grain from Ukraine. 

В її межах до країн Африки вже відправлено кілька суден з продовольством. Наразі в роботі «Зернового коридору» виникають великі проблеми. Вони спричинені тим, що росія без розбору блокує абсолютно всі судна, які проходять через Босфор. Такі дії провокують виникнення штучного голоду в країнах, які залежать від імпорту зерна.

«Ми розуміємо, що ніхто не розбирається в тому, які кораблі стоять у черзі. Чи то судна програми Grain from Ukraine, чи якісь інші. Так, на сьогодні обсяг експорту зерна міг бути 25 млн т, а він складає лише 16 через затримку в Босфорі. Всі судна стоять в загальній черзі, що також впливає на забезпечення країн, які знаходяться на межі голоду, без своєчасного забезпечення продовольства», — наголосив він.

Під час відкриття Міжнародного зеленого тижня (International Green Week) міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський закликав міжнародну спільноту допомогти у відновленні повноцінної роботи зернового коридору.

«Робота зернового коридору — це шанс запобігти продовольчій кризі, і Україна використовує всі можливості, які в неї є, щоб це зробити. Але для росії зерновий коридор став інструментом маніпуляцій та тиску на міжнародну спільноту. Саме через це вона почала блокувати роботу зернового коридору: якщо у вересні-жовтні середньомісячний обсяг продукції, експортований через порти Великої Одеси, становив 4 млн тонн, а в середньому за добу через Босфор проходило 6 суден, то зараз це 2-3 кораблі в день», — розповів Микола Сольський.

За його словами, наслідком такого штучного блокування експорту є посилення голоду в африканських та азійських країнах і підвищення цін для всіх споживачів.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus