Експерти оцінили стан посівів озимини

25 січня 2023 95 0
Експерти оцінили стан посівів озимини
Kurkul.com

Погода, яка наразі фіксується в Україні, не мають негативного впливу на посіви озимини. Про це розповіла керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише УНН.

За її словами, надалі все залежатиме від того, наскільки холодним буде лютий і чи випаде в період зниження температури сніг. 

«Ситуація сприятлива, тому що ми маємо європейську зиму, і на сьогодні жодних ризиків для озимих культур немає. Морози, які були в середині місяця, з 11 по 15, найсильнішими спостерігалися на північному сході нашої країни, там було зниження до небезпечних значень для озимої пшениці. Однак ці зниження були короткотривалими, всього 1 день. Негативний вплив морозів проявляється після того, як спостерігаються такі зниження три та більше днів. Тобто зниження пройшло абсолютно безпечно», — розповіла Тетяна Адаменко.

Цього року в Україні спостерігається аномально тепла зима, у порівнянні з кліматичною нормою. У період 1-20 січня в середньому температура була вища на 2,5 градуса за Цельсієм на сході та на 5 градусів — на Заході та Півдні України.

«Ми маємо зараз абсолютно позитивні середні температури в січні, тому жодних ризиків для озимих немає. Навпаки, на півдні Одещини спостерігалася температура до 19 градусів. Там дуже пізні посіви, і таке накопичення тепла спричинило відновлення вегетації й навіть фазові зміни. Тобто, через пізні посіви в зиму рослини увійшли у фазу проростання зерна, що є дуже вразливою фазою. А тепер за рахунок зимового тепла вони підросли та утворили сходи», – додала експерт.

Читайте також: Як війна вплинула на врожай зернових та олійних — підсумки сезону 2022

Наразі спостерігається чергова хвиля похолодання. Проте, як зазначає експертка, воно поступове та щадливе. За попереднім прогнозом, не очікується, що до початку лютого будуть сильні морози.

«Буде зниження до -5...-10 градусів, але це буде абсолютно безпечно для посівів. Звісно, є негативний фактор від того, що розтанув сніг. Хоча вся волога від снігу пішла на засвоєння грунту і створення нормальних вологозапасів на весну. Далі доля посівів залежатиме від температури повітря у лютому та наявності снігу», — розповіла Тетяна Адаменко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus