Біометановий завод сьогодні — це «найшвидші» гроші

4 лютого 2023 305 0
Біометановий завод сьогодні — це «найшвидші» гроші

Біометановий завод сьогодні — це «найшвидші» гроші. Оскільки, його зведення триває 8-9 місяців, а це швидше, ніж побудувати ферму ВРХ чи посадити сад і чекати поки він виросте. 

Про це розповів генеральний директор ТОВ «Галс Агро» Сергій Кравчук в матеріалі «Прибутковість кукурудзи можна збільшити в десятки разів» на Kurkul.com

«Ти починаєш будівництво в кінці морозів, а вже з нового року завод може виробляти біогаз і давати дохід. Тобто запустити цей ланцюжок додаткової вартості, порівняно з іншими проєктами — це найшвидший шлях і найшвидші гроші», — резюмував він.

Також перевага біометанового заводу в кількості працівників. Потрібно всього 10-15 людей. Ще одним плюсом є легкий продаж товару.  

«Ви його віддали в трубу, отримали акти приймання і передачі газу. Ви можете його продати на сушарки, заводи, можете зберігати в підземному сховищі до кращої ціни, можете сушити зерно своїм газом. Останнє буде здорожчувати вам технологію, оскільки біометан трошки дорожчий від біогазу. Але ви так чи так можете просто перевести біометан в біогаз», — зазначив директор «Галс Агро».  

Читайте також: Біометан виготовляти вигідніше, аніж реалізовувати зерно — фермер

Додатково можна заробити, якщо отримати сертифікацію.

«Сертифікація виробництва — це зовсім інший рівень взагалі роботи і менеджменту. І ті хто цю сертифікацію пройшли і виконали всі вимоги Європи, розуміють наскільки їм насправді після цього простіше працювати. Тому що є графік, закупки, плани та чітко прописані всі процеси», — пояснив Сергій Кравчук. 

Аграрій вважає, що біометанові виробництва — це проєкти не лише для великих компаній, а й для середніх підприємств. Аграрій аргументує це тим, що для роботи мінімально ефективного заводу достатньо 1200 га під силос. Тому і не існує великих біогазових заводів, оскільки незручно возити силос здалеку. 

За його підрахунками, на біометанових заводах порівняно невеликі поточні витрати: вирощування 1200 га обійдеться приблизно €1200/га + витрати на експлуатацію біогазового заводу €400 тис. В результаті виходить €1,6 млн всіх витрат на рік.

«Дохід на 1 га силосу становить від €3500 до €10 500. Відтак окупність настає від 1,5 до 3,5 років в залежності від ціни природного газу, яка зараз у нас менш як €1000 за 1 тис. м3, а влітку в Європі піднімалась до €3500», — зазначив директор. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus