Експерт пояснила, чого очікувати виробникам після встановлення особливих умов експорту

9 лютого 2023 2343 0
Експерт пояснила, чого очікувати виробникам після встановлення особливих умов експорту

У січні Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт 8166-д, головним завданням якого стануть гарантії повернення валютної виручки в державу.

Нагадаємо, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану» №2881-IX 5 лютого набрав чинності.

Відповідно до закону, Кабмін може ввести режим експортного забезпечення на експорт пшениці, ячменю, кукурудзи, сої, ріпаку, соняшнику, соняшникової олії та шроту на період воєнного стану. Це означає посилений контроль валютних операцій із експорту цих товарів та введення ліміту на постачання.

Про це розповіла фінансовий директор української торговельної компанії «Біоенерджі-Вінниця» Катерина Хохотва в матеріалі «Повернення валютної виручки від експорту агропродукції: перші прогнози щодо закону 8166-д» на Elevatorist.com.

Експортери зможуть відправляти за кордон товари без особливих змін, якщо до цього протягом місяця експортували товари, на які введений відповідний режим, в межах ліміту, та рік не порушували валютне законодавство.

«Статус відповідального отримувача валютної виручки буде присвоювати банк, а це значить ще більше взаємодії підприємства з обслуговуючим банком, більше підтверджуючих документів  та інформації, яка переконає в спроможності займатися експортною діяльністю», — зазначили у компанії «Біоенерджі-Вінниця».

Ще одне нововведення — з’являється поняття ліміту, що за формулою складає третину від вартості товарів, експортованих впродовж останніх 6 місяців. У законі зазначено, що розрахувати свій ліміт можна за допомогою обслуговуючого банку, який своєю чергою звернеться до НБУ. Щомісяця ліміт треба оновлювати.

За словами фінансового директора «Біоенерджі-Вінниця» Катерини Хохотви, проблеми можуть виникнути на декількох етапах роботи по новому закону, і найперше — при вираховуванні лімітів, оскільки в цьому процесі буде залучено багато дійових осіб.

Якщо ліміт компанії буде нижчим за потреби експорту, або коли постачання продукції за кордон до цього часу зовсім не було, потрібно буде зареєструвати податкову накладну за ставкою 14% або 20% на всю або на понаднормову суму. Якщо на електронному рахунку немає коштів, то його треба поповнити, і це буде заставою за повернення валютної виручки.

«Отож, тільки після цього, як брокер зробить всі ці «вправи», тобто, вирахує твій ліміт, зрозуміє, чи потрапляємо в ліміт. Якщо ні, то треба надати підтвердження, що ти нарахував на себе зобов'язання. Аж тоді брокер матиме право замитнити товар. Розумієте, скільки залучено дійових осіб? Банк комерційний, НБУ, брокер, експортер і податкова», — зазначила Катерина Хохотва.

Читайте також: Агротрейдер розповів, яка схема логістики має найбільшу окупність

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus