Ціни на молочні продукти продовжать рости

15 лютого 2023 490 0
Ціни на молочні продукти продовжать рости
Kurkul.com

Допоки українці радіють новинам про наближення періоду зниження цін на яйця, збільшити цінники планують виробники молочної продукції. Очікується, що в середньому найближчим часом вартість молочки збільшиться десь на 3-4%. Одним із основних факторів, які на це впливає, є війна, через яку частина молочних підприємств опинилися повністю чи частково зруйнованими.

Про це розповів представник аграрного комітету ВР Дмитро Соломчук. 

За його словами, обсяг виробництва наразі поступово нарощується, однак для нормального відновлення фермерам необхідний час.

Зокрема, галузь молочної продукції понесла серйозні втрати на Сумщині, Чернігівщині та Харківщині. Як пояснює Соломчук, багато ферм у цих регіонах були просто розстріляні російськими окупантами. Як наслідок — обсяг виробництва зменшився. Наразі виробники намагаються наростити стада в інших, безпечних місцях, але для цього необхідний час.

Впливає на вартість молочки і нинішня ситуація з енергоносіями.

«Також на подорожчання цін дуже впливає відсутність електрики та використання генератора, яке є витратним. Тому може бути подорожчання на 3-4%», — підкреслив чиновник.

Зокрема, є різниця у цінах між локальними і національними виробниками. Локальні завжди пропонують більш вигідну для споживачів вартість, адже йому не треба витрачатися на доставку, яка, швидше за все, займатиме транспортування через кілька областей.

Нагадаємо, що поголів’я корів у 2022 р. скоротилося на 13%, а вітчизняна галузь недоотримала майже 1 млн т молока. При цьому населення скорочує виробництво молока та вирізає худобу суттєвіше, ніж промислові господарства.

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus