У лютому ціна на карбамід впаде — трейдер

10 лютого 2023 5143 0
У лютому ціна на карбамід впаде — трейдер

Світові ціни на аміачну селітру вищі, ніж на карбамід. Водночас на українському ринку ціни майже зрівнялися. Про це розповів генеральний директор компанії «Белор Україна» Тарас Іващенко у матеріалі «Тарас Іващенко: Ситуація з азотом критична, Україна буде забезпечена на 30%» на Latifundist.com.

«В Україні ціни на карбамід і селітру більш-менш зрівнялися. Але якщо немає ніяких добрив, то фермер буде брати найдешевший азот. Сьогодні це карбамід, який у портах коштує 34 000-35 000 грн за тонну», — зазначив трейдер.

Він прогнозує, що у лютому ціна впаде, бо світові ціни теж падають.

«Якби не проблеми з логістикою, то ми б уже в лютому побачили карбамід по 30 000 грн/тонну. Але логістичні проблеми все ще існують, тож поки у порти заходять судна з добривами, закупленими ще місяць тому за високими цінами. Зараз ми торгуємо в нуль. І це нормальна ситуація для трейдера на падаючому ринку», — пояснив Тарас Іващенко.

За його словами, фермери не поспішають контрактуватися: одні не мають на це грошей, інші — не впевнені, чи взагалі потрібно сіятися. Та й падіння світових цін теж не стимулює українських фермерів купувати.

«Вони міркують собі так: купимо пізніше, то, можливо, щось вигадаємо. Звичайно, агрохолдинги, які мають гроші й плани сіятися, організовують тендери. Але з такими умовами, що ніхто з ними зараз навіть спілкуватися не хоче. Наприклад, одна з умов: привезти добрива з відстрочкою платежу на 2 тижні після доставки», — підсумував трейдер.

Читайте також: На початку сезону добрива будуть у дефіциті — експерт

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus