В Україні можуть ліквідувати фермерські господарства

21 лютого 2023 3453 0
В Україні можуть ліквідувати фермерські господарства
Depositphotos

Всеукраїнський конгрес фермерів звернувся до найвищого керівництва держави та Посла Європейського Союзу в Україні з проханням не допустити остаточне ухвалення Верховною Радою України законопроєкту №6013.

Він, зокрема, передбачає примусову реорганізацію в господарські товариства всіх суб’єктів господарювання усіх форм власності, які здійснюють комерційне та некомерційне господарювання у публічному та приватному секторах економіки. 

Фермерські господарства за чинним законодавством України є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, зокрема в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства.

В аграрному секторі економіки виробництвом сільськогосподарської продукції займаються понад 50 тис. сільськогосподарських підприємств, 92% з яких є фермерськими господарствами. Кількість статистично активних фермерських господарств становить 32 452 одиниці, з яких 28 788 одиниць, за оперативними даними Держстату, мають в обробітку 4,7 млн га сільськогосподарських угідь.

На думку Всеукраїнського конгресу фермерів, прийняття законопроєкту №6013 та його зміст не може мати місце в практиці державотворення України, адже в результаті реалізації таких пропозицій фермерські господарства:

  • вимушені будуть не лише витрачати свій час на процедури перереєстрації юридичної особи та ланцюгу дій, який має бути забезпечений даним процесом, але й оплачувати дорого вартісні юридичні процедури, які з цим пов’язані;

«Зокрема, фермерські господарства мають забезпечити переоформлення статутних документів, правовстановлюючих документів на земельні ділянки, нерухомість, інші об’єкти права власності, включаючи переоформлення всієї системи дозвільних документів для ведення господарської діяльності та правочинів з контрагентами».

  • зобов’язані будуть створювати веб-сайт, на якому оприлюднювати всі редакції статутів протягом останніх п’яти років; положення про органи управління та контракти з посадовими особами у редакціях, що діяли протягом останніх п’яти років; всі рішення наглядової ради та власника щодо підприємства за останні п’ять років річну фінансову звітність за останні три роки; документи звітності, що подаються відповідним державним органам; річні звіти наглядової ради та керівника підприємства; перелік афілійованих осіб.

«Такі законодавчі ініціативи створюють широкомасштабну платформу для рейдерства, та інших злочинних дій, пов’язаних з посяганням на земельний ресурс фермерського господарства, адже всі дані про діяльність фермерського господарства буде в зоні прямого доступу будь-якого суб’єкта».

Читайте також: Андрій Тополя: Навички фермера допомогли на війні

  • будуть позбавлені можливості укладання договорів контрактації, які базуються на державному замовлені на поставку державі сільськогосподарської продукції;

«Відповідно, скасування ГК України фактично означатиме скасування державних закупок сільськогосподарської продукції за державним контрактом, які наразі складають основу для ведення господарської діяльності для вагомої частини фермерських господарств».

  • будуть позбавлені можливості отримання державної підтримки, яка на даний час базується на особливому статусі фермерських господарств як ланки малого та середнього агробізнесу, в основі якої покладені сімейні традиції та родинні відносини. 

«Всеукраїнський конгрес фермерів вважає, що законопроект №6013 не може бути прийнятий як такий, що не лише не враховую інтереси та статус фермерських господарств, а й тому, що прийняття цього законопроєкту має високий ризик поглинання фермерських господарств структурами великого агробізнесу, що суперечить як внутрішній, так і зовнішній державній аграрній політиці, а також практиці Європейського Союзу», підсумували у спілці.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus