ЄС має намір продовжити безмитну торгівлю з Україною ще на рік

24 лютого 2023 39 0
ЄС має намір продовжити безмитну торгівлю з Україною ще на рік
Kurkul.com

Європейська Комісія схвалила офіційну пропозицію продовжити дію автономних торгових заходів для України ще на один рік. Про це у Facebook повідомила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

«Це перший офіційний крок до продовження безмитного режиму. Надалі це питання розглядатиме Рада ЄС і вчора ми проговорили це питання з постійними представниками держав-членів ЄС», — зазначила вона.

Також міністерка нагадала, що завдяки повному скасуванню тарифів український бізнес зміг збільшити експорт до ЄС під час війни.

«2022 р. експорт до ЄС склав $27,9 млрд. Це 63% нашого експорту минулого року», — підкреслила віцепрем’єр-міністр.

Нагадаємо, наприкінці січня Єврокомісія (ЄК) розглядала варіанти перегляду режиму лібералізації торгівлі з Україною, оскільки ситуація з аграрним експортом України ставить європейських фермерів у невигідне становище. 

Зокрема наголошувалось, що ЄК зіткнулася зі «зростаючим тиском» європейських країн, оскільки поточні умови ставлять фермерів у невигідне становище через «‎навалу української продукції»‎. Крім того, про ризик банкрутства говорили румунські, польські та угорські агровиробники.

Представник ЄК також визнав, що умови імпорту продовольства з України є «проблемою для фермерів».

Читайте також: Експорт кукурудзи перевищив 17 млн т

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus