Перезимівля озимих завершується за безпечних умов — агрометеорологи

28 лютого 2023 87 0
Перезимівля озимих завершується за безпечних умов — агрометеорологи
Kurkul.com

Перезимівля зимуючих культур в Україні завершується за безпечних умов. Про це йдеться в декадному огляді Укргідрометцентру на apk-inform.

Як зазначають фахівці, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур та багаторічних трав становила мінус 1-8°C, що вище критичної температури вимерзання.

«Розрахункова критична температура вимерзання озимого жита становила мінус 13-15°C; озимої пшениці у фазі сходів: 3-го листка — мінус 11-12°С, у фазі кущіння — мінус 13-15°C; озимого ячменю та ріпаку — мінус 9-10°C», — уточнюється в огляді.

Також вказується, що глибина промерзання ґрунту в кінці декади в Харківській, Сумській, Полтавській, Чернігівській, більшості районів Дніпропетровської, Київської, Черкаської, окремих районах Вінницької, Миколаївської, Житомирської областей становила від 10 до 50 см. На решті території країни вона не перевищувала 10 см або в ґрунті спостерігався мерзлий прошарок. На півдні країни ґрунт був талий.  

«На полях Чернігівської області відмічалося утворення притертої до ґрунту льодяної кірки товщиною від 6 до 17 мм, ступінь розповсюдження її становив від 10 до 90% площі поля», — додали агрометеорологи.

Як інформували у Чернігівському обласному центрі з гідрометеорології, з початку холодів погодні умови для перезимівлі озимих у цілому складалися задовільно. На посівах озимої пшениці, за результатами відрощування, виявлено незначну зрідженість посівів — не більш ніж 10% загиблих рослин. Це в межах природної зрідженості. У озимого жита — від 11 до 20%. В основному це слаборозвинені з осені рослини. 

Дещо гірше проходить перезимівля в озимого ріпаку. На півночі Чернігівської області виявлено підвищену зрідженість — 25%. Причиною загибелі рослин стало вимерзання.

Нагадаємо, попри ракетні обстріли та повітряні тривоги аграрії Одещини розпочали посівну 2023. 

Читайте також: Тепла зима та різкі морози: чи доведеться фермерам пересівати озимі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus