США інвестує у розвиток портів Рені та Ізмаїл

6 березня 2023 248 0
США інвестує у розвиток портів Рені та Ізмаїл
Kurkul.com
  • США інвестують у 3 проєкти, два з яких — в Україні;
  • Інвестиції спрямовуватимуться через партнерства з українськими компаніями;
  • Прогнозоване зростання експортних потужностей зерна — 3,35 млн т/рік.

Представники USAID повідомили, що Сполучені Штати оголошують про створення трьох нових партнерств, спрямованих на розвиток сільськогосподарського сектора України та допомогу в експорті зерна. 

Сукупні інвестиції USAID та компаній Grain Alliance, «Кернел» і «Нібулон» перевищують $44 млн та, за прогнозами,  дозволять збільшити потужність транспортування зерна приблизно на 3,35 млн т на рік, що сприятиме розвитку економіки України та забезпечить постачання вкрай необхідного зерна на світовий ринок. 

Спільні інвестиції складають $8 млн через Ініціативу стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) та понад $36 млн від цих трьох партнерів з приватного сектору. Інвестиції збільшать операції з експорту зерна на трьох терміналах: Ізмаїл і Рені, які розташовані на Дунаї, в Україні, і Чірна-над-Тісоу в Словаччині.

Інвестиції «Кернел» та «Нібулон» покриватимуть низку потреб від проєктування та реконструкції причалів у порту Рені до розширення операційних можливостей порту Ізмаїл.

Grain Alliance придбає перевантажувальний склад у Словаччині, що включатиме будівництво силосів та закупівлю транспортного обладнання, зокрема, вантажівок та залізничних вагонів. USAID, своєю чергою, здійснить закупівлю обладнання для навантаження зерна, споруд для тимчасового зберігання та відновлених локомотивів для використання в Україні.

«Партнерство USAID з цими трьома компаніями, дві з яких є українськими та кожна з яких має тісні зв'язки з місцевою аграрною економікою, допоможе підтримати Україну та її народ, який продовжує захищати себе від несправедливого та неспровокованого нападу з боку Росії. Завдяки ініціативі AGRI-Україна USAID надало початковий внесок у розмірі $100 млн, а завдяки цим новим партнерствам залучило понад $70 млн у вигляді інвестицій приватного сектору. USAID прагне залучити ще $80 млн, у тому числі від інших донорів, приватного сектору та фондів, із загальною цільовою інвестицією у $250 млн», — сказано у повідомленні.

© Микола Сирота, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus