Кооперація допоможе фермерам отримувати більші прибутки — думка

14 березня 2023 311 0
Кооперація допоможе фермерам отримувати більші прибутки — думка
Kurkul.com

Кооперація має розглядатись фермерами як можливість отримувати більшу частку в кінцевій ціні продукту для виробника і як механізм посилення ринкової влади. Про це йшлось під час фермерського зльоту «КООПЕРАЦІЯ НА 360°».

Як розповів у коментарі Kurkul.com керівник кооперативу Ukrainian Agro Connection Богдан Купріянов, наразі основним викликом розвитку кооперації в Україні є базові проблеми суспільства: відсутність довіри та неробочий інструмент репутації, а також робота сектору «вчорну».

За його словами, фермер як одинак отримує дуже низький відсоток від кінцевої ціни продукту і не має сильної переговорної позиції з іншими гравцями ринку. Зокрема щодо логістики (Укрзалізниця) та збуту продукції. У цьому може допомогти об'єднання.

«Мета кооперації це збільшення прибутків. Тобто ми об'єднуємось заради досягнення єдиної мети. Але ця мета може бути різна. Тобто десь ми об'єднаємося, щоб спільно продати, десь, щоб спільно закупити дешевше і так далі», — зазначив Богдан Купріянов. 

За його словами, кооператив Ukrainian Agro Connection лише нещодавно розпочав роботу та складається із 5 членів. Проте аграрій впевнений, що за кооперацією майбутнє.

Кооперація — це найефективніша модель виживання фермерів та успішної конкурентної боротьби з великими агрохолдингами. Часто аграрії не мають стабільного доступу до елеваторних потужностей, тому змушені продавати вирощену продукцію «з коліс» за низькими цінами.

Ідея кооперації в тому, щоб надати невеликим агропідприємствам можливість отримувати привабливі ціни та умови реалізації готової продукції завдяки об’єднанню їх невеликих партій зернових у лоти, вигідно закуповувати добрива чи пальне.

Як зазначив Богдан Купріянов, кооператив може надавати послуги:

  • спільні закупівлі пального, ЗЗР, насіння, добрив за вигідними цінами;
  • спільна реалізація вирощеної продукції;
  • організація логістики;
  • надання сільгосптехніки в оренду;
  • консультаційна підтримка фахівців.

Зокрема Богдан Купріянов зазначив, що не всі фермери мають змогу експортувати свою продукцію на закордонні ринки. Допомогти у цьому може саме кооперація. Український агроринок вже знає чимало успішних прикладів створення кооперативів, а досвід їхньої господарської діяльності підтверджує, що дана форма об'єднання може бути ефективною та приносити своїм учасникам реальні переваги та додатковий прибуток.

«Кооператив Ukrainian Agro Connection запрошує українських аграріїв приєднатися до об’єднання і отримати всі переваги, які надає кооперативний рух», — додав Богдан Купріянов.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus