Сільгоспвиробники Харківщини притримують на складах 5 тис. т гречки

12 березня 2016 40 0
На Харківщині дефіциту гречки немає
vidido.uaНа Харківщині дефіциту гречки немає

Площа прибирання гречки у 2015 р. склала 14,1 тис. га, було зібрано 18,6 тис. т зернової культури. Про це повідомили «SQ» у департаменті агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації.

У департаменті уточнили, що річна потреба населення області у гречаній крупі становить 5,9 тис. т. Для виробництва такої кількості крупи необхідно 9 тис. т зерна гречки. На початок січня 2016 р. в області на складах різних сільгоспвиробників знаходиться 4,6 тис. т гречки.

«Таким чином, дефіциту гречки немає», — відзначили у департаменті.

За даними ЗМІ, роздрібні ціни на гречану крупу до літа піднімуться на 10-15%. За півроку гречка подорожчала з 16 грн/кг до 30-35 грн/кг, з 10 по 19 лютого роздрібні ціни на гречану крупу у середньому по країні зросли на 4,2% (з 26,45 грн/кг, до 27,56 грн/кг).

«Люди обурені подорожчанням і шукають заміну продукту Найдешевша гречка у Львові — 27 грн/кг, але і це для покупців дорого. Якщо раніше у день розходилося до 10 кг крупи, то тепер — добре, якщо 1 продадуть. Відмовляються, не купують. Кукурудзяну крупу беруть, ячну, пшеничну», — повідомили продавці.

Як відзначають експерти, одна з причин зростання цін на гречку — скорочення посівів.

«Останній раз ми сіяли гречку кілька років тому, але це зараз невигідно, тому що високі витрати, а рентабельність низька. Вона довго прибирається, вимоглива до цього сильно», — відзначають аграрії.

Виконано за допомогою Disqus