В Україні пропонують страхувати експорт агропродукції

29 березня 2023 93 0
В Україні пропонують страхувати експорт агропродукції
Kurkul.com

У Верховній Раді 27 березня зареєстрували законопроєкт №9146 «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування експорту продовольчої продукції під час воєнного стану.

Про це повідомив один з авторів документу народний депутат України Сергій Лабазюк.

«Разом з головою Аграрного комітету зареєстрували в Раді проєкт — страхування експорту агропродукції. Ми всі підтримуємо, що Експортно-кредитне агентство (ЕКА) має страхувати товари з високою доданою вартістю, але є реалії. На період війни пропонуємо дозволити застосування механізмів ЕКА до пшениці, сої, олії (до речі, продукт переробки), макухи тощо», — написав Сергій Лабазюк.

За його словами, експорт агропродукції за період війни вперше обігнав чорні метали та посів перше місце. До того ж закон України «Про фінансові механізми стимулювання експорту» досі не мав жодних «воєнних коригувань». Відповідно до нього більшість УКТ ЗЕД агропродукції заборонена до страхування.

Нардеп додав, що через воєнний збій логістики іноземні покупці часто виставляють штрафи (пеню) за прострочення поставки. Ці суми лягають на плечі виробників.

Читайте також: Україна скоротила експорт пшениці, збільшила — кукурудзи та соняшника

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus