Експерт порадив, як планувати систему захисту озимої пшениці різних термінів сівби

31 березня 2023 149 0
Експерт порадив, як планувати систему захисту озимої пшениці різних термінів сівби
Kurkul.com

Попри те, що ЗЗР складають чи не найбільшу частку у витратах на вирощування сільгоспкультур, аграрії зараз вимушені заощаджувати на їх закупівлі. Також багато підприємств почали звертатися до фірм, які мають можливість представляти агрономічні послуги, для моніторингу розвитку хвороб та шкідників на посівах польових культур.

Про це розповів Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку агротехнологій у південному регіоні LNZ Group.

«На південному сході України у зв'язку з тим, що основний попередник тут соняшник, ми можемо спостерігати таку картину: частина полів була засіяна озимою пшеницею у серпні, а частина після жнив соняшнику в середині-кінці жовтня, бо погодні умови не давали прибрати в строк попередник і підготувати ґрунт. В результаті маємо по розвитку два види озимої пшениці: 1-а — це пшениця добре розкущена, яка увійшла в зиму з добре розвиненою кореневою системою, і 2-а, що увійшла в зимівлю в фазі шильця зі слаборозвиненою кореневою системою», — розповів фахівець.

Звичайно, і система живлення та система захисту у цих полів відрізнятимуться. Оскільки пшениця, посіяна в ранні терміни, буде розвиненіша і матиме велику вегетативну масу, доведеться зосередитись на її захисті від хвороб і шкідників. Знаючи, що фунгіцидний захист займає більшу частину бюджету, при правильному підході та доборі препаратів можна істотно заощадити на ЗЗР.

Сергій Корнюшенко надав поради, як можна планувати систему захисту для різних термінів сівби озимої пшениці у зоні степу України.

«Озима пшениця ранніх термінів висіву. На початок березня ми маємо розкущені пагони з великою вегетативною масою і кореневою системою, а також незначним пониженням зимових температур. Ми можемо прогнозувати спалах таких хвороб, як снігова пліснява, септоріоз, борошниста роса, і шкідників — злакова муха, розвиток якої ми спостерігали з осені. Працюючи правильно підібраними препаратами, які знімуть дану проблему, можна зекономити 20% витрат, оскільки багато комплексних препаратів, маючи у своєму складі два або три д.р., будуть мати високу ціну і збільшувати витрати на 1 га», — пояснив експерт.

За його словами, є препарати однокомпонентні, при правильному підборі д.р. яких можна розв'язати проблему з тим чи іншим захворюванням.

«У цій ситуації ефективним препаратом на першу обробку пшениці буде препарат Пегас у дозі 1 л/га. При цьому, промоніторивши ранні посіви озимої пшениці з урахуванням попередника, кількості добрив, кількості закладених продуктивних стебел на рослині, густоти стояння для посилення ефекту проти деяких захворювань додати фунгіцид Парацельс у дозі 0,5 л/га та інсектицид Циркуль у дозі 0,2 л/га», — розповів експерт.

Читайте також: Як запобігти дефіциту бору на посівах ріпаку — поради фахівця

Другу обробку можна буде планувати, виходячи з погодних умов і розвитку озимої пшениці.

«Ми можемо стверджувати, що останні 3-4 роки для отримання високих результатів на вирощуванні пшениці закладають 2-3 фунгіцидні обробки. Але, якщо брати практику минулого року, на південному сході навесні було різке наростання позитивних температур і посушливе літо. Тому система захисту була переглянута і скоригована. Так, сільгоспвиробники відмовилися від третьої обробки, змістивши другу обробку на добре розвинених пшеницях на фазу початку появи колосу (приблизно ВВСН 50-52), поєднавши фунгіцидну обробку з інсектицидами пролонгованої дії, наприклад фунгіцидом Дот в дозі 0,5 л/га та інсектицидом Престо 0,3-0,4 л/га + Аксакал 20 г/га + ПАР Мачо 200 г/га. (всі препарати у прикладі від бренду DEFENDA)», — зазначив Сергій Корнюшенко.

Для пізніх строків висіву у південно-східній частині України можна спостерігати пшеницю, яка проходитиме фазу кущіння навесні, при цьому з’являються зимуючі бур'яни, а сама культура має малу наземну вегетативну масу.

«Тому першу обробку ми можемо провести при відновленні вегетації озимої пшениці гербіцидом Примус у дозі 0,5 л/га, додавши інсектицид Альфа Супер у дозі 0,2 л/га. Надалі, спостерігаючи за такими полями та виходячи зі ступеня кущіння озимої пшениці, її густоти, наявності вологи в ґрунті та коливання температур, а також ступеню розвитку хвороб та шкідників, ми можемо приймати рішення щодо подальшої системи захисту наших посівів. Можливо, нам доведеться провести 2 фунгіцидні обробки і ще одну інсектицидну, а можливо, і доведеться провести одну фунгіцидну», — зазначив Сергій Корнюшенко.

Наприклад, за його словами, препаратом Дот 0,5 л/га у поєднанні з інсектицидом Октант Турбо в дозі 0,2-0,25 л/га у фазі розвитку озимої пшениці ВВСН 40-49. Звісно, дані рекомендації не є шаблоном для всіх господарств, а лише прикладом, як можна оптимізувати витрати при вирощуванні с/г культур

Для отримання точніших рекомендацій щодо кожного регіону ви можете звернутися до агрономічної служби або менеджерів вашого регіону компанії LNZ Group.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus