Реклама

Коли підживлювати озимий ріпак — поради експертів

30 березня 2023 619 0
Коли підживлювати озимий ріпак — поради експертів

В період відновлення вегетації озимого ріпаку відбувається швидкий ріст коренів і надземної маси, що супроводжується максимальним поділом клітин, в результаті чого рослина вимагає елементів живлення. У цей момент визначається здатність до розгалуження, що має прямий вплив на майбутній урожай, тому важливо створити сприятливі умови для гілкування у фазу стеблування.

Про це розповіли експерти компанії НВК «Квадрат» Сергій Полянчиков та Ольга Капітанська в матеріалі «Подбайте про розвиток озимих культур після відновлення вегетації» на SuperAgronom.com.

Стан посівів озимого ріпаку цієї весни в цілому оцінюється як добрий та задовільний, але через коливання температур і підвищену середньодобову температуру взимку, подекуди спостерігається розвиток хвороб, зокрема, пероноспорозу та альтернаріозу, а також шкідників як прихованохоботник. Це вимагає своєчасного проведення захисту. Доцільним заходом стане одночасне листкове підживлення.

Для нормального розвитку рослин озимого ріпаку важливо забезпечити безперебійне азотне живлення, але також важливо дотримуватися правильного співвідношення азот-фосфор. Азот традиційно вноситься або по мерзлоталому ґрунту, або прикореневим способом і його вміст у прикореневій зоні після внесення досить високий.

Враховуючи зазначене, при проведенні першого листкового підживлення бакова суміш повинна містити фосфор, що сприятиме інтенсивному відростанню кореневої системи. Для цієї мети ефективним є використання препарату Квантум ФІТОФОС (25% фосфору та 25% калію) в нормі 1,0-2,0 л /га.

«Як джерело мікроелементів для підживлення ріпаку можна використати новинку — добриво Квантум ТРІО, яке містить комплекс 100% хелатованих EDTA мікроелементів (цинку, марганцю, міді), збагачений азотом та сіркою. Додатковою перевагою цього продукту є максимальна сумісність та стабільність навіть у складних бакових сумішах завдяки технології «Екстра-хелатування», — пояснили експерти.

Читайте також: На Вінниччині відкрили завод з виробництва рідких добрив

Для нормального росту і розвитку ріпаку при відновленні вегетації фахівці рекомендують провести позакореневе підживлення сумішшю БОР Актив+Мо (1,0 л/га), Квантум CІЛЬВЕР (1,5-2,0 л/га) та Квантум ФІТОФОС (1,0 л/га).

«Формування оптимального поживного режиму сприяє формуванню асиміляційної листкової поверхні та потужної кореневої системи, які забезпечують адекватне поглинання мінеральних речовин з ґрунту та успішне відновлення вегетації. Через об’єктивні причини в господарствах зменшують внесення основних добрив, у тому числі фосфорно-калійних. В цих умовах доцільно розглянути альтернативу позакореневих підживлень. Застосування в технологіях добрив ТМ Quantum максимізують агрономічну ефективність удобрення і допомагають отримати високі врожаї озимих культур», — підсумували експерти.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама