Продовження мораторію на продаж землі може призвести до соціального вибуху — експерт

14 березня 2016 51 0
Оренда землі для великих сільськогосподарських компаній набагато вигідніша за її купівлю
stroisovet.comОренда землі для великих сільськогосподарських компаній набагато вигідніша за її купівлю

Виробники агропродукції лобіюють продовження мораторію на продаж землі, тому що їм вигідніше орендувати гектари за копійки у пенсіонерів, які не можуть собі дозволити навіть купити ліки, заявив заступник голови ради асоціації «Земельний союз України» Андрій Мартин в ефірі радіостанції Голос Столиці.

«Великим сільськогосподарським компаніям в Україні оренда обходиться набагато дешевше, ніж у тому випадку, якби їм довелося вкладати гроші в покупку землі. Сама покупка землі додаткового прибутку агробізнесу не принесе, вони заробляють на продажі сільгосппродукції, а не на придбанні землі. Тому для них сьогодні набагато вигідніше платити 1 тис. грн за оренду одного гектара, ніж викладати 15-20 тис. за гектар для покупки тієї ж самої землі. Тому втрачає в цій ситуації звичайний український селянин», ― говорить експерт.

Крім того, продовження мораторію може призвести до соціального вибуху на фоні можливого анулювання процесу паювання.

«Справа в тому, що в тих селах, де знаходилися державні підприємства, місцеві жителі залишилися без паїв. Вони досі дуже сподіваються, що держава все-таки допаює державні сільськогосподарські підприємства і соціальна справедливість буде відновлена. А якщо держава прийде до селян і скаже, що ту землю, на яку вони розраховували, зараз продадуть з аукціону якомусь олігарху, то можливі негативні соціальні наслідки», ― зазначає Андрій Мартинюк.

Виконано за допомогою Disqus