Реклама

В Україні з’явилися передумови для росту цін на зернові та олійні

6 квітня 2023 2072 0
В Україні з’явилися передумови для росту цін на зернові та олійні

Кінець березня відображав позитивні цінові показники для багатьох культур на світовому ринку. В переважній більшості соєві боби та соєвий шрот лідирували на ринку. Ціни на американську кукурудзу старого і нового урожаю зростали. Тверда червона озима і яра пшениця також відображали зростання ціни.

Про це свідчать дані аналітичного огляду зернових та олійних культур в Україні та світі за березень місяць від Української універсальної біржі.

Біржові котирування на кінець березня відносно лютого:

  • травневий контракт кукурудзи (Black Sea) — $253,25/т (-2,03%);
  • травневий контракт пшениці (Black Sea) — $284/т (-3,4%).

«Ріст цін був пов’язаний з інформацією щодо майбутніх планів посівної та наявні запаси в США, а також новин про вихід з російського ринку міжнародних зернотрейдерів», — розповіли аналітики біржі.

Згідно з даними, на внутрішньому ринку зернових ситуація розвивалася не так динамічно, як на світовому. Обмежений попит з боку переробників і достатні запаси сировини для роботи в середньостроковій перспективі не давали можливості для посилення цін на пшеницю на кукурудзу.

«У другій половині місяця прослідковувалося незначне відновлення цін. Цьому сприяла інформація про надходження до портів Одеси нових суден під завантаження, а також відновлення котирувань на світовому ринку. Проте через обмежений попит на внутрішньому ринку, ціни в переважній більшості продовжували піддаватися тиску. Інформація щодо зниження експорту аграрної продукції із рф додає оптимізму у відновленні цін на зернові та олійні», — пояснили аналітики.

Середні ціни попиту по Україні на кінець березня відносно лютого:

  • пшениця 2 клас (EXW) — 6 580 грн/т (-3,24%);
  • пшениця 3 клас (EXW) — 6 480 грн/т (-2,11%);
  • пшениця фуражна (CPT) — 5 840 грн/т (-0,68%);
  • ячмінь фуражний (CPT) — 5 520 грн/т (-0,72%);
  • кукурудза фуражна (CPT) — 5 980 грн/т (-0,66%).

Повну версію аналітичного огляду ринку та його подальші перспективи можна прочитати у безкоштовному чат-боті AgroMarketUUB від Української універсальної біржі.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама