Власників паїв можуть позбавити землі у прикордонній зоні з росією та білоруссю

6 квітня 2023 247 0
Власників паїв можуть позбавити землі у прикордонній зоні з росією та білоруссю
Kurkul.com

Згідно із Законом №2952-IX про встановлення двокілометрової зони із країною агресором рф та її союзником білоруссю, у власників паїв можуть безоплатно вилучити землі у прикордонній зоні. Про це  Про це розповів Володимир Нагорний, співзасновник земельної агенції «Volodar», в матеріалі «Двокілометрова прикордонна зона із білоруссю та росією: землі у власників паїв забиратимуть без відшкодування» на AgroPolit.com.

Так, на період воєнного стану (і плюс один рік після його припинення) лінію кордону із республікою білорусь та державою-агресором збільшено до 2 км. 

Як пояснив Володимир Нагорний, військовим надано можливість в межах цієї смуги:

  • змінювати цільове призначення земель державної та комунальної власності (для інженерно-технічних та фортифікаційних споруд);
  • зупиняти постійне користування землями;
  • без відшкодування збитків вилучати с/г угіддя на земельних ділянках вздовж лінії державного кордону.

За його словами, останнє і є досить критичним для аграріїв.

«По землях державної та комунальної власності аграрії мають платити річну орендну плату (яка в переважній більшості встановлена на рівні 12% від НГО) щомісячно в розмірі 1/12 від річної суми. Податкова служба такі платежі досить ретельно контролює, оскільки вони по своїй суті є податком (платою за землю). Звісно усі ми віримо у ПЕРЕМОГУ і ніхто з аграріїв не захоче припиняти договори оренди, оскільки після ПЕРЕМОГИ ця земля, за результатами відкритих торгів, може попасти до конкурентів. Тому й зараз будуть платити за те чим не користуватимуться», — додав Володимир Нагорний.

Читайте також: Ціна с/г землі продовжує падати

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus