Фермери не можуть викупити землі постійного користування — ВКФ

10 квітня 2023 4888 0
Фермери не можуть викупити землі постійного користування — ВКФ
Kurkul.com

Всеукраїнський Конгрес Фермерів звернувся до найвищого керівництва держави та представників  Європейського Союзу у Верховній Раді з аграрних питань з приводу обмеження прав фермерів передавати в користування землю до повного розрахунку за договором купівлі-продажу.

Як зазначається, ГО «Всеукраїнський Конгрес Фермерів» протягом останнього часу систематично отримує звернення від фермерських господарств з проханням посприяти вирішенню складної ситуації, пов’язаної із забороною користуватися земельними ділянками, які вони придбали на виплат на 10 років.

Так, разом із відкриттям ринку землі фермери отримали можливість придбати на виплат земельні ділянки, що були в їх постійному користуванні. Відповідно до п. 6-1 Перехідних положень Земельного кодексу України, право власності мало переходити до покупця після сплати першого платежу. 

«Але згідно з новою редакцією пункт 6-1 Розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, фермери не можуть передавати у користування куплені земельні ділянки до повного погашення тіла кредиту, щобільше, почав нараховуватись індекс інфляції», — пояснили у Конгресі фермерів.

Читайте також: Власників паїв можуть позбавити землі у прикордонній зоні з росією та білоруссю

Згідно з інформацією, новації земельного законодавства змінюють усталений правопорядок та економіку підприємства, нівелюючи саму мету викупу земельної ділянки, оскільки не дозволяють провести реєстрацію права користування земельною ділянкою, чого наразі вимагає податкова для обліку земельної ділянки у складі активу фермерського господарства. 

«Враховуючи той факт, що земля для фермерів — це єдине джерело прибутку, обмеживши їх права доступу до неї, держава фактично залишає їх без грошей. А інфляційне нарахування, яке пропонується новою редакцією, може призвести до банкрутства підприємства та  втрати як фінансового, так і земельного ресурсу», — пояснили у ВКФ.

Вказані зміни викликали обурення серед представників фермерських господарств, тому що наразі фермерські господарства й так фактично перебувають на межі виживання через збиткові ціни на зерно, високі ціни на насіння, паливні матеріали, добрива. 

У ВКФ вважають, що існуючі законодавчі прогалини призведуть до того, що фермерські господарства можуть перестати існувати взагалі як вид організаційно-правової форми господарювання на території України, що поставить під загрозу існування більшості сіл, перспективи розвитку сільських територій та продовольчу безпеку країни загалом. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus