Фермери у зоні бойових дій можуть скористатись земельними пільгами

12 квітня 2023 112 0
Фермери у зоні бойових дій можуть скористатись земельними пільгами
Kurkul.com

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7632 про земельні пільги, на які можуть розраховувати фермери у зоні бойових дій. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Так, за прийняття законопроєкту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» проголосував 281 народний депутат.

Закон передбачає:

  • застосування Наказу Мінінтеграції №309 від 22.12.2022 для визначення територій бойових дій, а також тимчасово окупованих;
  • урегулювання механізму адміністрування пільгової плати за землю, а також єдиного податку четвертої групи та мінімального податкового зобов’язання для територій, які перебувають у консервації, чи засмічені вибухонебезпечними предметами через Державний земельний кадастр;
  • податкові пільги для потенційно замінованих земель та територій ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих;
  • пільги для зруйновної чи сильно пошкодженої від війни нерухомості на підставі Державного реєстру майна;
  • звільнення від звітності людей, які отримали допомогу від іноземних благодійних організацій та інших держав;
  • поширення існуючих пільг щодо землі на єдиний податок.

«Звільнення плати за землю для фізичних (за весь 2022-й) та юридичних осіб (з 01.03.2022 — 01.01.2023) застосовуватиметься, якщо земельна ділянка розташована на територіях активних бойових дій чи окупованих територіях. З 2023 року пільга діятиме до останнього числа місяця, в якому завершено активні бойові дії чи окупацію», — пояснив заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський зазначив, що фермери чекали на ухвалення цього закону. Оскільки необхідність сплачувати податки за землі, які фактично неможливо використовувати, окрім іншого, могло підштовхувати фермерів іти на порушення техніки безпеки.

Зокрема, фермери могли б обробляти землі, які ще не розміновані, або розміновувати їх самотужки, що небезпечно для життя та здоров’я.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus