Ціни на дизельне пальне впадуть до 40 грн/л — прогноз

24 квітня 2023 406 0
Ціни на дизельне пальне впадуть до 40 грн/л — прогноз

В п’ятницю, 21 квітня, світові ціни на нафту впали до найнижчого рівня з кінця березня. Експерти та учасники ринку очікують зниження цін на бензин та дизель як на гуртовому ринку, так і вроздріб. Про це пише delo.ua.

Аналітик Олександр Сіренко розповів, що минулого тижня (17-23 квітня) світові ціни на нафту знизилися і цей фактор призвів до повернення цін на бензин та дизель до позначок кінця березня. Разом з цим в деяких регіонах місцеві мережі АЗС знизили ціни на пальне

«Ціни на пальне повернулися до мінімальних позицій за останні два роки. На мою думку, це може спричинити подальші цінові змагання між операторами АЗС в Україні. Якщо брати до уваги зниження ціни на нафту, що відбулося в п’ятницю, то можна очікувати падіння ще на 3 гривні за літр», — пояснив Олександр Сіренко.

Засновник групи компаній «Прайм» Дмитро Льоушкін також вважає, що ціни на бензин та дизельне пальне протягом тижня, 24-30 квітня, знижуватимуться.

«Ціни на нафту знову впали попри заяви країн ОПЕК+ про зниження видобутку. Ще один фактор — держава перестала нагнітати ситуацію з підвищенням податків. Навпаки, на ринку ходять чутки, що в парламенті не буде голосів ні на закон про мінімальні резерви, ні на закон про підвищення податків на пальне», — розповів Дмитро Льоушкін.

За його словами зниження ціни на нафту призведе до падіння вартості дизельного пального на західному кордоні України до 33 грн/л. Так, реальна ціна продажу пального зупиниться на позначці 40 грн/л.

«Мережі АЗС знизять ціну на стелах на 1-2 грн/л, а решту знижуватимуть своїми маркетинговими програмами та знижками до реальної відпускної ціни в 40 грн/л. З бензином ситуація дещо схожа, але цей вид пального не потрапляє в Україну контрабандою з росії тому бензин коштуватиме дорожче за дизель, хоча теж здешевшає в найближчому майбутньому на 1 грн/л», — підсумував експерт.

Нагадаємо, з липня ПДВ на пальне повернуть на колишній рівень — 20%.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus