На Сумщині посівна під загрозою: аграрії масово отримують повістки

28 квітня 2023 3327 0
На Сумщині посівна під загрозою: аграрії масово отримують повістки

В Шосткинському р-ні на Сумщині стартувала посівна, проте працівники сільгосппідприємств почали отримувати повістки. Про це повідомила під час апаратної наради при міському голові головний спеціаліст відділу розвитку агропромислового комплексу Марина Геремес, пише shostkanews.city.

За її словами, всі сільгосппідприємства району активно розпочали комплекс весняних робіт. Сіяти планують всі підприємства. Загальна посівна площа всіх агрокультур прогнозовано складе близько 38 тис. га. Наразі засіяно близько 3 тис. га. Першими почали сіяти пшеницю та горох.

Чиновниця зазначила, що аби посівна пройшла вчасно, необхідно залучити всіх працівників сільгосппідприємств, але  наразі дуже важко просувається справа щодо отримання бронювання — для цього підприємство має довести свою критичність для України.

Читати за темою: Фермерам спростили умови для бронювання працівників 

Як зазначила Марина Геремес, з огляду на всі умови, критичними на Шосткинщині наразі змогли визнати лише два підприємства. Інші навіть не можуть подати документи, оскільки не відповідають встановленим критеріям.

«З бронюванням дуже важко. Порядок наче зрозумілий, але в ньому виставлені жорсткі умови», — сказала вона.

Наразі, згідно з законом, сільгосппідприємства подали до територіального центру комплектування та соціальної підтримки списки співробітників.

Посадовиця заявила, що тепер за цими списками їм несуть повістки.

«І зараз, як законослухняні громадяни, керівники агропідприємств мають зняти людей з польових робіт та відправити їх проходити медкомісію та інше. Тож виходить, що потрібно зупиняти роботи», — сказала вона.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus