На ринку дефіцит якісного насіння соняшника — експерт

2 травня 2023 107 0
На ринку дефіцит якісного насіння соняшника — експерт
Kurkul.com

Минулий сезон був складним для агросектору, а 2023 буде ще складнішим. Аграрії ще не до кінця визначилися, що будуть сіяти. Про це розповів Євген Черненко, заступник керівника відділу технологічної підтримки «Ерідон» в матеріалі «Озимі посіяли з добривами, а на ЗЗР зекономили? Втрати посівів можуть сягнути 20-80% — Євген Черненко» на Latifundist.com.

За словами експерта тенденція така: аграрії чекали 24 лютого 2023 року і лише «після цієї дати» почали закуповувати насіння. Беруть у тому числі й насіння кукурудзи. Хтось пішов виключно у соняшник.

«Наприклад, аграрії із українського «кукурудзяного поясу» — Чернігівської та Полтавської областей — збільшують площі під соняшником. Думаю, що площі під соєю теж виростуть. Це підтверджує і факт збільшення попиту на інокулянти сої. Їх, до речі, ринку зараз не вистачає», — додав Євген Черненко. 

Він радить не зволікати і вже зараз приймати, а точніше вже мати, рішення щодо сівозміни.

«Якщо ви цілеспрямовано хочете йти в соняшник, то насіння вже мало у вас лежати на складах. Дехто думає, ринок переформатується, ціни на насіння почнуть падати. Ні. Такого не буде», — пояснив керівника відділу технологічної підтримки «Ерідон».

Також він зазначив, що наразі на ринку є дефіцит якісного насіння соняшнику. Деякі виробники насіння вже відмовляють дистриб’юторам у поставках тих чи інших гібридів, або пропонують насіння з низькою масою тисячі насінин.

«Частина аграріїв чекає, що на ринок заїде кращий гібрид. Тому не хочуть брати те насіння, яке ще наявне та залишається на складах у дистриб’юторів. І тут потрібно пояснити, що кожна компанія має сертифікати на насіння. Не впевнені у якості гібрида? Попросіть сертифікат. Якщо не довіряєте, то є незалежні сертифіковані лабораторії, де можна провести аналізи на енергію проростання, лабораторну схожість, фітопатологію, дізнатися масу тисячі. Це саме ті показники, які обмежують потенціал отримання врожаю», — розповів Евген Черненко.

Водночас він зазначив, що компанія «Ерідон» як дистриб’ютор забезпечена насінням, але не в тому об’ємі, в якому б хотілося. Постачальники обмежують поставки. Останні тижні від них надходила інформація про неможливість поставок тих чи інших гібридів.

«Що робити в такому випадку аграрію? Необхідно підібрати альтернативний гібрид. Це допоможуть зробити наші менеджери з агрономічних питань у регіонах, які володіють всією необхідною інформацією. А альтернатива на ринку є, повірте. Сьогодні ж інформація про врожайність того чи іншого гібриду відкрита. Та й завжди можна поспілкуватися з тими сільгоспвиробниками, хто його вже вирощував, розпитати, що завадило або навпаки стимулювало отримати гарний урожай. І вже після цього, маючи цю інформацію, приймати рішення і рухатися далі», — підсумував експерт.

Читайте також: На українському ринку з'явились нові рідкі позакореневі добрива

 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus