Вирощування льону — чи можлива альтернатива соняшнику

Вирощування льону — чи можлива альтернатива соняшнику

10 лютого 2023 3060 0

Продовжуємо рахувати скільки можна заробити на альтернативних культурах на противагу класичним соняшнику чи кукурудзі. В попередньому матеріалі ми писали про переваги та недоліки вирощування гречки. Сьогодні ж ми поговоримо про олійний льон: скільки на ньому можна заробити та чи вартує праця заробітків.

Чи популярне вирощування олійного льону в Україні?

Льон кучерявець — олійна культура, яка містить 49 % жиру (показник соняшнику 50-54%). Лляну олію використовують не тільки в харчовій чи медичній галузях. Вона є цінною сировиною для виготовлення лаків, фарб, оліф та ін. Втім в Україні льон є нішевою культурою. Про це свідчать посівні площі.

Обсяги виробництва, врожайність та врожай льону  за 10 років

За останнє десятиліття в Україні в середньому висівали 25-35 тис. га льону олійного. Максимальні площі були у 2015-2016 рр., а мінімальні — у 2019-2020 рр. 

З графіку також видно, що врожайність культури невисока і може становити менш як 1 т/га. Хоча потенціал врожайності культури може доходити до 2-2,5 т/га. 

Щодо 2022 р., то на жаль інформація про площі та врожай поки відсутня. Але зрозуміло, що показники менші, ніж роком раніше. Адже лідерами з вирощування насіння олійного льону були південні області.

 

В прогнозах на сезон 2022/23 також йдеться про скорочення площ під впливом війни.

«Скоріш за все, посівна площа оновить антирекорд, оскільки 32% потенційної посівної площі — це тимчасово окуповані території. Реалізація експортного потенціалу традиційно залежатиме від попиту з боку країн ЄС, а також логістики у реаліях воєнного часу», —  зазначила аналітикиня Олена Гесова.

Ціни на льон та реалізація

Традиційно закупівельні ціни на льон високі. Вони менше залежать від сезонних коливань та кон’юнктури ринку на відміну від соняшнику чи сої. Але все ж на них впливає світова динаміка цін на агропродукцію.

Читайте також: Віктор Шулешко: Мою вертикальну ферму знищила ракета, та я побудував нову в 7 разів більшу

«Цінові позиції на льон олійний коливаються протягом року і залежать від обсягів пропозиції на аграрному ринку», — зазначили в Асоціації розвитку льонарства і коноплярства України.

За останні роки на внутрішньому ринку ціна насіння льону коливалась в діапазоні 10-27 тис. грн/т. 

Середні ціни на товарний льон олійний на внутрішньому ринку України, 2018-2021 рр.

Згідно з даними УкрАгроКонсалт, в сезоні 2022 найвища закупівельна вартість льону була на рівні 21-22 тис. грн. На цей момент (лютий 2023 року) за льон олійний пропонують 15-16 тис. грн. 

Зауважимо, що окремий сегмент аграрного ринку займає органічний льон. Його ціна продажу стартує від 68-70 тис. грн/т.

Слід зазначити, що льон в останнє десятиліття був переважно експортною культурою. Хоча в останні 3-4 роки внутрішні переробники теж активізувались у купівлі.

«Початково головна орієнтація була на Європу. Але з часом з’явилися й українські переробники, які зацікавилися льоном. Зараз майже 70% своєї продукції ми продаємо в Україні, на внутрішню переробку. Решту – на експорт. Є багато дрібних переробних підприємств», — зазначив фермер Роман Папроцький

Читайте також: Олександр Дуда: Все зерно подешевшало, а ціна амаранту залишається стабільною

Втім зрозуміло, що знайти якусь достойну аналітику про внутрішній ринок льону досить важко. Оскільки, поки що він дійсно розвинений слабко. Українські фермери продають вирощене насіння переважно на інтернет-майданчиках чи в соцмережах. Хоча помітно, що інтерес до льону в останні роки зростає. Наприклад, була інформація щодо ідеї будівництва льонопереробного заводу на Львівщині. Чи повідомлення, що вирощуванням культури зацікавився «Кернел».  Підтвердили збільшення попиту на посівний матеріал льону олійного і в компанії-дистрибʼюторі насіння Ерідон.

«Останніми роками спостерігається збільшення площ під льоном олійного напрямку використання і ми бачимо зростання попиту на імпортне насіння льону олійного.  Фермери розглядають його, як попередник під пшеницю озиму та шукають альтернативу для часткової заміни соняшнику», — прокоментували там.

Експорт-імпорт льону

Щодо напрямків експорту, то нашим потенційним клієнтом є Європа. До речі, країни ЄС стали лідерами за імпортом насіння льону у 2022 р. Тому ринок цей ринок для України актуальний не тільки з точки зору конʼюктури, але й логістично, бо не залежить від роботи морських коридорів. 

Скільки можна заробити на олійному льоні?

Виробники льону розповідають про хорошу рентабельність вирощування льону. При цьому воно не потребує значних затрат, проте вимагає чіткого дотримання технології.

«Льон не потребує великих коштів — його вирощування обходиться в 1,1-1,3 раза дешевше від виробництва соняшнику. Рентабельність стає позитивною за ціни у 12 тис. грн/т та врожайності 0,7-0,8 т/га», — зазначили в Інституті олійних культур НААН.

Фермер Роман Папроцький зазначив, що ще жодного року льон не був збитковим. А показники рентабельності становили 50–100%. Про власний досвід вирощування льону розповів і фермер-«одноосібник» Іван Чобанюк.

«Льон сію 5 років. Порахував, що він, як попередник, збільшує врожай озимого ячменю. Тому практикую таку сівозміну. В цьому році засіяв 30 га і зібрав до 50 т насіння. Гарно вродило. Продаю невеликими партіями, бо так вища ціна виходить. Якщо цьогорічна середня 15-16 тис./т, то в мене вийшло 20 тис. Покупці — кулінари, кондитери та невеликі виробники олії», — розповів він. 

В одному з господарств, які вирощують льон, поділились більш детально цифрами по витратах на вирощування  культури в сезоні 2022 і її рентабельності.

Економіка вирощування льону

Переваги вирощування льону

1. Невибагливий до природних умов

Льон стійкий до холоду, тому його висівають відразу після ярого ячменю. Насіння льону починає проростати за температури ґрунту 3-5 °С, а при 7-8°С сходи з'являються вже на 5-7 день. Сходи здатні витримувати короткочасні приморозки до -3-4°С.

2. Любить вологу, але витримує посухи

Перевагою льону є його посухостійкість завдяки особливостям кореневої системи. А це актуально для посушливих кліматичних умов. 

3. Не осипається

Тривалість вегетаційного періоду — 84-86 днів. Проблем з вологістю насіння не виникає. Хоча його жнива стартують у серпні, може простояти до середини-кінця вересня. При цьому не осипається.

4. Можна сіяти по ноу-тілл

Така технологія не всім фермерам до душі, але економію на обробітку землі та гарні сходи льону вона здатна забезпечити.

5. Невелика норма висіву

Стандартна норма висіву для насіння льону олійного 4,5-5,0 млн шт./га, або 30-35 кг/га. Проте фермери-практики розповідають, що норму можна зменшувати.

«Через війну та обмежені кошти сіяли зі зменшеною нормою висіву 15 кг/га, щоб збільшити площу. Висівали по технології ноу-тілл. Отримали гарні сходи»  — розповів фермерОлександр Кулай з Миколаївщини.

Переваги та недоліки вирощування льону

Недоліки вирощування льону

1. Льон вимогливий до родючості ґрунту

Льон має високу врожайність на чорноземах і каштанових ґрунтах, а на важких заболочених і солонуватих землях сіяти льон не рекомендується. До того ж посіви радять розміщувати передусім на ґрунтах з достатнім вмістом доступних поживних речовин.

2. Боїться бурʼяну

Льон – культура, яка не має великої листкової поверхні й не може конкурувати з бур’янами. Тому потрібно приділяти особливу увагу боротьбі з ними, як перед посівною, так і після.

3. Засоби захисту рослини

Для захисту посівів від комплексу хвороб, як фузаріоз, антракноз, іржа, пасмо, та від шкідників, як, наприклад лляна блоха, проводиться обприскування посівів. Забур’янені посіви льону обприскують гербіцидами у бакових сумішах.

4. Добрива

Льону потрібні добрива. Перед посівом в ґрунт вносять сірку. Фосфорні та калійні добрива вносять під основний обробіток, а азотні — навесні.

«Максимальну кількість елементів мінерального живлення льон потребує від початку сходів до цвітіння. Найбільший приріст урожаю льон забезпечує за умови внесення повного мінерального добрива із розрахунку: N45-60, P60, K45 кг/га. Проте норми добрив слід уточнювати в кожному господарстві відповідно до родючості ґрунту та запланованого врожаю», — розповів доктор сільськогосподарських наук Олександр Поляков.

5. Десикація

Культура має незакінчений тип вегетації, тому часто перед жнивами фермери проводять десикацію. Відтак, окрім прискорення дозрівання, відбувається підсушування бур’янів.

6. Наявність на ринку великої кількості фальсифікату насіння

Підробка насіння льону, за відгуками, є досить поширеною проблемою. В компанії Ерідон, для того, щоб уникнути підробок рекомендують дотримуватись трьох правил:

  • купувати насіння в оригінатора сорту або в офіційних дистриб’юторів;
  • купувати сорти насіння, які занесено у Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні;
  • вимагати з насінням сертифікат, який засвідчує посівні якості насіння.

7. Льон любить «жити за правилами»  

Льон вимагає дотримання агрономічних технологій вирощування. При чому для відмінних агрокліматичних умов вони різнитимуться. 

Тож, льон це зараз прибуткова культура і витрати на його вирощування нижчі, ніж у традиційних олійних. Втім для льону потрібно виробити власну стратегію вирощування, тоді він буде приносити високі врожаї. Відкритим залишається питання продажу льону. З одного боку ціна на насіння льону висока, але водночас — це переважно експортна культура. Тому традиційно витрати на логістику та ризики падатимуть на гаманець фермера та знижуватимуть прибутковість. 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus