На продажі овець Україна може заробити в 10 разів більше, ніж на зерні — Стефурак

23 травня 2023 151 0
На продажі овець Україна може заробити в 10 разів більше, ніж на зерні — Стефурак

У 2020 році галузь вівчарства збільшила експорт в 14 разів, у 2021 ще в 7 разів. Проте через пряму агресію ворога вже у 2022 р. Україна втратила 30% поголів’я овець. Про це розповів голова громадської організації «Асоціація вівчарів» Василь Стефурак, пише firtka.

За словами експерта, в Україні відновлення галузі вівчарства має наразі великі перспективи.

«Якби ми наростили потенційну базу овець в Україні — приблизно сто мільйонів голів, то для того, аби прогодувати цих тварин, треба десять мільйонів тонн зерна. От минулого року ми не могли 7,5 мільйонів тонн зерна продати, вони стояли у порту, а тут внутрішня потреба — десять. Тонна зерна на експорт вартує 200 доларів. Десять мільйонів тонн — два мільярди доларів. А сто мільйонів овечок, які з’їдять десять мільйонів тонн зерна, продавши їх, дадуть 20 мільярдів доларів. Тобто це зерно можна перетворити з двох у двадцять. І це тут, вдома, в Україні», — порахував Василь Стефурак.

Українським вівчарям він рекомендує цьогоріч в жодному разі не зменшувати поголів’я. Бо вже дуже скоро доведеться його в рази стрімко нарощувати. Це тваринництво і його ріст потрібно планувати щонайменше на два-три роки.

«Раніше в Україні вівчарство було мертвою галуззю. За останні кілька років ми зробили величезний стрибок, бо заявили про нього на всю планету, ми зацікавили арабський світ, напрацювали прямі контракти. За 2020 рік у нас експорт товарних баранчиків виріс в 14 разів. Це за даними державної митної служби в Україні», — додав голова Асоціації вівчарів.

Водночас через війну наразі вівчарі не мають можливості експортувати продукцію.

Читайте також актуальні матеріали на сайті: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus