Реклама

Юридичні особи втратили переважне право викупу земельної ділянки

20 червня 2023 1841 0
Юридичні особи втратили переважне право викупу земельної ділянки
Kurkul.com

В Україні набрав чинності закон 3065-IX «Щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки», який містить ряд положень, які змінюють земельні відносини та права власників паїв, орендарів та реальних та потенційних покупців землі.

Про це розповів експерт із земельних питань Ігор Лісецький в матеріалі «Аналіз закону 3065-IX про зміну механізмів набуття прав власності на земельні ділянки» на AgroPolit.com.

Так, у Законі міститься три ключові зміни:

  • дозволяється відчуження, передача у заставу (іпотеку) права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення її користувачем без погодження з власником такої земельної ділянки (виключення становлять земельні ділянки державної та комунальної власності);
  • встановлюється обов’язковість нотаріального посвідчення ряду операцій із землею, зокрема, якщо земельна ділянка с/г призначення продається без здійснення перевірки, то за внесеними законом змінами покупець повинен до моменту купівлі цієї землі подати нотаріусу відповідну заяву на нотаріальне засвідчення;
  • юросіб фактично позбавили можливості скористатися до 1 січня 2024 року переважним правом купівлі земельної ділянки сільськогосподарського, яку вони наразі обробляють. 

«У випадку продажу власником земельної ділянки орендованої юрособою землею, юрособа може відмовитися від реалізації такого права шляхом подання нотаріусу відповідної заяви і нотаріус це посвідчує, або вона повинна передати таке право шляхом уступки фізособі. Тобто власник земельного паю інформує агрофірму через нотаріуса про свій намір продати земельну ділянку, але по факту в агрокомпанії немає права до 1 січня 2024 року зупинити цей продаж, посилаючись на переважне право. Виключення єдине: переступити це право фізособі», — пояснив Ігор Лісецький.

Читайте також: З 2024 року ціна землі зросте удвічі — прогноз

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама