З 2024 р. неможливо буде імпортувати сою в ЄС без простежуваності ланцюжка вирощування — експерт

3 липня 2023 7939 0
Соя
Kurkul.comСоя

Основну кількість сої з України (майже 50%) експортують наразі до країн ЄС і близько 35% — до Туреччини. Про це у матеріалі «Що буде з цінами на сою та які прогнози на врожай» повідомив виконавчий директор Асоціації «Дунайська Соя» Володимир Пугачов.

«Сої в нас виробляють майже в 4 рази більше, ніж споживається всередині країни. Для нормального функціонування аграрної галузі необхідний експорт, причому з суттєвими темпами. Тому тут необхідно орієнтуватися на ринок та вимоги ЄС. На жаль, є випадки, виявлення надлишків пестицидів чи ГМО в тій же сої і в цих же ситуаціях погрожували заблокувати взагалі весь імпорт української продукції.», —  розповів  Володимир Пугачов.

Також треба враховувати, що з 2024 р. неможливо буде імпортувати жодну тонну сої в ЄС без простежуваності ланцюжка вирощування до самого поля і без підтвердження того, що на тому полі не було здійснено вирубки лісів.

«Так Європейський союз крок за кроком приймає регулювання щодо боротьби з вирубкою лісів, яке почалося ще з 2020-го року. Розробка цього регулювання завершилась у 2023-му і стосується шести товарів критичного імпорту. Соя є одним з цих шести товарів. Тобто фермерам варто слідкувати за останніми змінами та готуватися вже сьогодні до сезону-2024, не лише з економічної точки зору», —  повідомив представник Асоціації «Дунайська Соя».

Читайте також: Найнебезпечніші хвороби сої у 2023 році

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus