Реклама

Названо ефективні методи боротьби зі стебловим кукурудзяним метеликом

28 липня 2023 93 0
Стебловий кукурудзяний метелик
ДержпродспоживслужбаСтебловий кукурудзяний метелик

Температурні умови липня сприяли лету та живленню стеблового метелика. Про це свідчать дані Держпродспоживслужби.

Так, у посівах кукурудзи заселеність шкідником становить до 27%. На кожній з 3-9% заселених рослин кукурудзи нараховується 4-10, макс. 18-26 (Полтавська, Черкаська обл.) яєць, 0,5-1 гусениці. 

Про методи боротьби зі шкідником та профілактику втрат врожаю розповів Юрій Баранчук, менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group.

«Кукурудзяний стебловий метелик — один з найнебезпечніших шкідників, який загрожує кукурудзі в усіх регіонах України. Його літ відбувається в червні-липні та серпні-вересні, залежно від температурних умов. Цей шкідник пошкоджує всі частини рослини — листя, стебла, волоті та качани, що серйозно підриває врожайність культури. Пошкодження кукурудзи стебловим метеликом є небезпечним, оскільки гусениці гризуть судинноволокнисті пучки та завдають значних ушкоджень рослинам. Це призводить до затримки цвітіння, зменшення розмірів листків, міжвузлів та качанів. Врожай кукурудзи може зазнати значних збитків, а якість зерна погіршується, збільшується ураженість хворобами», — зазначає фахівець.

Щоб ефективно боротися зі стебловим метеликом, Юрій Баранчук рекомендує вжити наступні заходи:

  • знищити товстостебельні бур'яни;
  • своєчасно та на максимально низькому зрізі зібрати кукурудзу;
  • провести глибоку зяблеву оранку з попередньою обробкою стерні дисковими боронами;
  • встановити феромонні пастки та моніторити поля на наявність шкідників;
  • при виявленні гусениць у необхідній кількості або заселених рослин провести обприскування інсектицидами.

«Один з ефективних інсектицидів для боротьби з цим шкідником єКайрос (флубендіамід, 480 г/л)  — системний інсектицид тривалої захисної дії, вноситься у нормі 0,1-0,15 л/га. Він контролює личинки більшості лускокрилих шкідників кукурудзи. Кайрос є безпечним для корисних комах і дозволяє уникнути резистентності шкідників до інших препаратів. Застосування цього інсектициду дозволить ефективно захистити ваші посіви від шкідників та забезпечить здоровий ріст рослин та високий врожай», — порадив експерт.

Читайте також: Загроза урожаю: через дощі в садах поширюються гнилі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама