Реклама

Названо рентабельність вирощування технічних конопель в Україні

2 серпня 2023 134 0
Рентабельність вирощування технічних конопель
DepositphotosРентабельність вирощування технічних конопель

Наразі технічними коноплями щорічно засівається не більше 2 тис. га земель, хоча ще в радянські часи Україна вирощувала близько 120 тис. га та мала 35 переробних заводів, із яких дотепер працює лише 3. Про це розповіла керівниця сектору «Сільське господарство» експертно-аналітичного центру «Офіс ефективного регулювання» (BRDO) Ірина Грузінська в коментарі для Delo.ua

Зазначається, що багато аграріїв мають намір вирощувати технічні коноплі, однак або не можуть отримати ліцензію на таку діяльність, або ж не отримують квоту на вирощування. Так, у 2020 році 40 суб’єктів господарювання подали запит на затвердження квот для вирощування конопель на загальній площі 14,5 тис. га, тоді як фактично 38 суб’єктів змогли засіяти 2,28 тис. га. 

За словами Ірини Грузінської, наразі технічні коноплі в Україні фрагментарно вирощуються у Вінницькій, Житомирській, Київській, Сумській, Харківській та Черкаській областях, площі посівів коливаються від декількох соток й до 800 га. У Полтавській області діє виробництво органічних технічних конопель. Загалом, культивуванням рослин для продажу насіннєвого матеріалу займаються 8 суб’єктів господарювання. 

Середня урожайність сортів, що вирощується на насіння, варіюється в діапазоні 1,7-2 т/га, а конопляної соломи — 7-11,5 т/га. Вартість товарного зерна становить близько 40 тис. грн/т. Водночас роздрібні ціни в магазинах на неочищені зерна коноплі коштують 100-200 грн/кг, а очищені зерна — до 600 грн/кг.

Експерт BRDO уточнює, що рентабельність вирощування конопель наступна:

  • для отримання посівного матеріалу — 112,5%; 
  • для подальшої переробки на волокно — 32-62%; 
  • при використанні сортів, що забезпечують можливість отримання насіннєвого матеріалу та трести для виготовлення волокна, рентабельність може досягати 184%.

Ірина Грузінська уточнила, що для багатьох аграріїв технічні коноплі можуть стати альтернативною культурою в господарюванні.

«Якщо країні вдасться відновити посівні площі технічних конопель до показників 80-х років минулого століття (120 тис. га), то виробництво насіння й соломи канабісу буде щорічно приносити в бюджет держави приблизно $100 млн лише в вигляді податків. Отримання дозволу на її вирощування для терапевтичних цілей дозволить аграріям легально заробляти у сотні разів більше», — пояснила експерт.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 13 липня підтримала у першому читанні законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу. Документ було зареєстровано в парламенті 10 червня 2022 року.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама