Реклама

Ягідники освоюють новий напрямок — агровольтаїку

11 серпня 2023 93 0
Холодильний комплекс ФГ «Грасс Авеню»
Асоціація «Ягідництво України»Холодильний комплекс ФГ «Грасс Авеню»

Ракетні удари російської федерації по енергетичній інфраструктурі України зумовили необхідність розосередження вузлів генерації електроенергії.

Саме тому члени Асоціації «Ягідництво України» — ФГ «Грасс Авеню» — вирішили освоїти новий напрямок сільського господарства, агровольтаїку.

Агровольтаїка — це новий напрямок в сільському господарстві, що об’єднує вироблення сонячної енергії та фермерство на одній і тій самій ділянці землі.

«Ми розпочали пілотний проєкт поки невеликої сонячної електростанцій 30 кВт/годин. Навіть ця невелика станція зменшить вуглецевий слід до 29 тис.кг CO2. Сучасні садові та ягідні підприємства мають холодильники, системи зрошення для яких необхідна електроенергія. Виробничий цикл найбільшого споживання збігається з максимальною віддачею сонячних панелей», — розповів Олег Воробйов, власник ФГ «Грасс Авеню».

За його словами, панелі розмістили на даху холодильного комплексу, але є й інша можливість — встановлення сонячних панелей на опорах безпосередньо по рядах на полі.

«Ми порахували, що при цьому з 1 га посадок лохини можливо отримати за рік до 800 ГВт/годин електроенергії. В нас майже 100 га лохини, а це 80 тис. ГВт на рік», — зазначив ягідник.

Він додав, що такої кількості генерованої електроенергії буде достатньо не лише їхньому підприємству, але ще декільком навколишнім селам.

«Однак такі проєкти є дороговартісними та самотужки підприємствам важко їх реалізувати. Саме тому державі варто звернути увагу на цей напрямок сільського господарства та сприяти його розвитку», — підсумував Олег Воробйов.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама