Різке падіння попиту на мед змушує бджолярів згортати діяльність

14 серпня 2023 226 0
Різке падіння попиту на мед змушує бджолярів згортати діяльність
Kurkul.com

Попит на мед з початку великої війни різко впав, що змусило багатьох бджолярів взагалі піти з цього бізнесу. Про це розповів заступник голови асоціації «Бджолярі Буковини» Іван Філіпчук, пише informator.ua.

Також за останній рік помітно зросли витрати пасічників.

«Головним чином — через подорожчання палива. Щоб було багато меду, вулики потрібно постійно перевозити на нові місця, а це десятки кілометрів, які чи не щодня накручують пасічники. Плюс — удвічі за останній рік подорожчала тара. Банка рік тому коштувала 12 гривень, зараз — 27», — розповів пасічник.

При цьому відпускні ціни на дрібному гурті більшість пасічників підвищили не надто суттєво. Наприклад, торік літр акацієвого меду продавали по 330, цього року — по 390 гривень. Тобто основне подорожчання йде у роздрібі.

Читати за темою: Втрата бджіл може призвести до дефіциту меду та появи підробок — пасічник

За словами Івана Філіпчука, багато посередників, які скуповують мед великими партіями, а потім його перепродають, і зовсім пропонують пасічникам просто смішні ціни — 50 гривень за кілограм, що нижче за собівартість.

Занижені закупівельні цінники сильно б'ють по галузі.

«У нас закрилося 12 пасік, а це близько 4 тисяч вуликів. Деякі власники пішли на фронт, хтось поїхав до Європи, хтось просто збанкрутував. Окрім низьких цін на мед, є ще одна проблема. Багато пасічників традиційно торгували не лише медом, а й так званими бджолопакетами — бджолиними сім'ями. Їх купували ті, хто цікавиться швидким бізнесом під сезон: купує навесні бджіл, возить вулики полями, качає мед, заробляє, а восени згортає бізнес. Бджолярі розраховували, що зможуть реалізовувати бджолині сім'ї по 1,5 тисячі, а змогли продати їх не дорожче за тисячу. Є господарства, в яких на продаж готувалося по кілька тисяч бджолопакетів, порахуйте, які там збитки», — додав Іван Філіпчук.

Бджоли знецінилися через те, що цього року стало набагато менше, ніж зазвичай, пасічників-любителів, тих, хто займався цим бізнесом лише під сезон. 

Більш-менш стабільна ситуація у тих, хто експортує мед до Європи. Україна має невелику, але стабільну квоту на безмитне постачання меду до Європи. Водночас там є свої нюанси — необхідно проходити сувору сертифікацію за європейськими стандартами. Також європейці вимагають, щоб поля, на яких «працюють» бджоли, не були піддані обробці пестицидами.

Всі ці проблеми — і внутрішні, і зовнішні — вганяють бджільництво у системну кризу.

«Не зрозуміло, які у нас перспективи. Все йде до того, що меду в Україні вироблятиметься дедалі менше», — підсумував бджоляр.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus