Реклама

Господарство з Черкащини планує налагодити переробку і заморозку обліпихи

14 серпня 2023 135 0
Господарство з Черкащини планує налагодити переробку і заморозку обліпихи
Depositphotos

На Черкащині, в Уманському районі, ФГ «Теолинське» цьогоріч збирає перший повноцінний врожай обліпихи. Про це повідомили в Асоціації «Укрсадпром».

«Це третій рік наших насаджень і перший повноцінний урожай. Минулого сезону ми залишили невеличкий врожай на кущах і дали людям зібрати ягоди для себе, кількість ягоди не дозволяла обрізати плодові гілки. А цього року це повноцінний врожай і 15 кг з рослини (від 12 до 18 кг з рослини в залежності від запилювання)», — розповів представник господарства Іван Полонський.

За його словами, на полях агрофірми вирощують декілька сортів обліпихи — сорт української
селекції «Орендж Революшн» (авторський сорт Володимира Меженського),
технічний сорт «Марійа Брувеле» і десертний «Єва».

«У якості запилювача ми використовуємо «Лорд». Загальна площа саду 7 га, цього року родить 2-2,5 га і на цих гектарах присутні всі три наші сорти. «Орендж Революшн» — це універсальний сорт, крупна ягода, але трошки рідкувата на гілках, а «Марійа Брувеле» — середнього розміру, але велика концентрація ягід на гілці», — додав аграрій.

На зборі врожаю у господарстві працює 20 людей, вони секаторами обрізають плодоносні гілки і укладають в ящики по 5 кг.

«Взагалі, врожай 2023 виявився в два-три рази більшим, ніж ми розраховували. Найбільшу кількість дає цього року сорт «Марійа Брувеле», середній, але все одно більше очікуваного — «Орендж Революшн», щодо «Єви», то на початку плодоношення, як і зазначено в описі сорту, врожайність слабка, а на третій-четвертий рік вона значно збільшується. Тож ми чекаємо від «Єви» приросту на наступний рік», — поділився Іван Полонський. 

Після війни в господарстві планують налагодити власну переробку і заморозку обліпихи.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама