Реклама

В ЄС заборонять використовувати пестициди на основі димоксистробіну

8 вересня 2023 444 0
В ЄС заборонять використовувати пестициди на основі димоксистробіну

Європейська комісія вирішила не продовжувати дозвіл на використання діючої речовини пестициду димоксистробіну. Відмова ґрунтується на занепокоєнні щодо потенційного забруднення ґрунтових вод токсичними метаболітами димоксистробіну. Про це пише SuperAgronom.com.

У Виконавчому регламенті Комісії зазначено, що дозволи на пестициди, які містять димоксистробін, мають бути відкликані країнами-членами ЄС до 31 січня 2024 року.

Крім того, будь-який пільговий період, наданий країнами-членами для використання наявних запасів, має закінчитися до 31 липня 2024 року. Після цієї дати препарати на основі димоксистробіну більше не можна буде використовувати в ЄС.

Початковий період дозволу на використання димоксистробіну мав закінчитися 31 січня 2024 року. Однак через рішення про непродовження дозволу ця речовина буде виведена з обігу на шість місяців раніше.

Читати за темою: Від кредитів на додаткові добрива може врятувати показник потенціалу поля — Feodal.FMS

Відмова від продовження дозволу ґрунтується на оцінці Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA), яке виявило високий ризик забруднення ґрунтових вод токсичними метаболітами димоксистробіну в усіх геокліматичних умовах.

Комісія дійшла висновку, що димоксистробін більше не відповідає критеріям схвалення згідно з регламентом ЄС щодо пестицидів.

Димоксистробін — це фунгіцид, який використовується переважно для обробки зернових, виноградної лози та картоплі. Відмова від поновлення дозволу вимагатиме від фермерів переходу до альтернативних стратегій захисту або заміни препаратів у наступних вегетаційних сезонах.

Виробники пестицидів можуть подати заявку на повторне схвалення димоксистробіну в майбутньому. Однак вони повинні будуть надати докази того, що ризики, визначені EFSA, були усунуті.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама