Реклама

В Україні вперше виявили небезпечного шкідника — мармурового клопа

12 вересня 2023 19298 0
Мармуровий клоп
SuperAgronom.comМармуровий клоп

У серпні 2023 р. фахівці Держпродспоживслужби під час проведення обстежень вперше виявили карантинного шкідника відсутнього на території України — жовто-бурого мармурового клопа (Halyomorpha halys Stal).

Вогнище шкідника було виявлено на території міста Запоріжжя в Дніпровському районі.

Державні фітосанітарні інспектори управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області під час обстежень виявили (імовірно жовто-бурого мармурового клопа) на деревах роду граб (Carpinus).

Фітосанітарна експертиза підтвердила видову приналежність виявлених комах, а саме — Halyomorpha halys Stal.

Після отримання висновку фітосанітарної експертизи (аналізів) було запроваджено карантинний режим по Halyomorpha halys на території міста Запоріжжя на загальній площі 2,46 га та затверджено план фітосанітарних заходів з локалізації і ліквідації цього карантинного шкідника.

Читайте також: Фахівець розповів про стратегію захисту зернових від шкідників під час зберігання

Довідково. Жовто-бурий (або коричневий) мармуровий клоп — широкий поліфаг, який є шкідником більш ніж 100 видів рослин. Багато економічно важливих видів сільськогосподарських культур є господарями для шкідника, включаючи плодові дерева та деревні декоративні рослини, а також польові культури. Серед сільськогосподарських культур слід відмітити такі як спаржа, соя, сорго, боби, кукурудза, пшениця, ячмінь, горох, нут, огірок, помідор, перець, квасоля та баклажан.

Імаго та личинки харчуються одними і тими ж видами рослин. Імаго надають перевагу незрілим плодам, тоді як німфи харчуються молодими пагонами, листям, стеблами та фруктами.

Проти мармурового клопа єдиним ефективним методом боротьби є хімічний. Препарати на основі лямбда-цигалотрину, концентрація робочого розчину 4 мл на 10 л води. Дворазова обробка. Ефективно проти личинок старших вікових груп та імаго.

Поширюється шкідник у Китаї, Кореї, Японії, Тайвані. Нещодавно почав з'являтись на території США та Європи.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама