Реклама

На Волині понад три місяці продовжується карантин через американського білого метелика

14 вересня 2023 52 0
На Волині понад три місяці продовжується карантин через американського білого метелика
Держпродспоживслужба

У 44 населених пунктах на Волині діє карантинний режим через нашестя гусені американського білого метелика, який почав діяти ще у травні поточного року. Про це повідомила пресслужба Держпродспоживслужби у Волинській обл.

Як розповіла начальниця відділу карантину рослин Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Ірина Хайдукова, за чотири роки площа ураження білим метеликом в області збільшилася у 44 рази.

Американський білий метелик — агресивний шкідник, який поширюється на відстань від 25 до 40 км. Тривалість життя метелика — 6-14 діб. Основна ознака — павутинні гнізда на деревах з грубо об'їденим листям. Гусінь американського білого метелика на території Волинської області вперше виявили у 2019 р. році у місті Рожище. 

За словами фахівчині, площа запровадження карантинного режиму становить понад 44 тисячі гектарів в області. На деревах наразі добре видно павутинні гнізда, де живе та харчується гусінь цього шкідника. Поки гусінь ще не залялькувалася, саме у цій фазі шкідників треба знищувати. 

Фахівці радять обробляти рослини спеціальними препаратами, зрізати гілки із павутинними гніздами, після чого спалювати їх або заливати окропом, інакше шкідник розмножиться. За рік він може повністю знищити рослину.

Як зазначив у коментарі для Kurkul.com Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку агротехнологій у південному регіоні LNZ Group, вкрай важливим для боротьби зі шкідником є його виявлення і знищення ще при першому поколінні. Вже друге покоління куди більш численне і приносить значно більше шкоди.

З метою запобігання поширення шкідника та можливим втратам урожаю, експерт рекомендує обробити дерева високоефективним, безпечним для корисної ентомофауни, інсектицидом від бренду DEFENDA з тривалою захисною дією Синерид (тіаклоприд, 240 г/л 0,6–0,7 л/га).

Препарати бренду можна придбати на LNZ web.

Нагадаємо, у серпні 2023 р. фахівці Держпродспоживслужби під час проведення обстежень вперше виявили карантинного шкідника відсутнього на території України — жовто-бурого мармурового клопа (Halyomorpha halys Stal).

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама