Напорівське змінює напрямок діяльності — розвиватимуть м’ясне тваринництво

24 жовтня 2023 76 0
Напорівське змінює напрямок діяльності — розвиватимуть м’ясне тваринництво
sknews
  • Немає ціни на зернові — заведи свиней і м’ясних корів.
  • Не хочеш залежати від дорогого газу — запусти власний пелетний цех.

У фермерському господарстві «Напорівське» з Чернігівщини, аби вижити у цей складний час, намагаються діяти нестандартно, тим самим закладаючи основи для створення закритого виробничого циклу та максимальної автономності. Про це пише sknews.net.

Нагадаємо, ФГ «Напорівське» ще у квітні 2022 р. було повністю знищене росіянами. Окрім техніки, понівечених сушарки та ангарів, було втрачено дійних корів — 158 голів ВРХ, з яких 105 відбірних корів породи «голштин».

Керівник господарства Григорій Ткаченко оцінив втрату поголів’я як катастрофічну, адже задля того, щоб виростити корову, потрібно чотири роки. Тож замість щоденних трьох тисяч літрів молока нині тут надоюють всього 500. Всю роботу над формуванням молочного стада у «Напорівському» почали практично заново.

Наявність вільних лугів та пасовищ спонукали Григорія Ткаченка до розвитку нового напрямку — м’ясного тваринництва. Його роль у житті не лише господарства, але й для збереження навколишнього середовища важко переоцінити.

«Більшість агрофірм у погоні за надприбутками використовують пасовища не за цільовим призначенням, чим завдають шкоди природі. Ми ж вирішили піти іншим шляхом і використати сповна природний потенціал, даний нам Богом», — розповів фермер.

Читати за темою: Втрати на зернових компенсує тваринництво — Кейс Хузінха

В планах підприємства — розвиток м’ясного тваринництва. За основу взяли унікальну м’ясну породу ВРХ — абердино-ангусів, виведену в суворих умовах холодної Шотландії.

«М’ясних порід зараз вистачає. Ця порода хоч і невелика — 600-650 кілограмів у дорослій вазі, але тварини не вибагливі до умов утримання та харчування. Їх можна утримувати на дешевій кормовій базі й отримувати непогані прибавки», — пояснив переваги породи Григорій Ткаченко.

Перші телятка від двох десятків нетелів мають з’явитись за півтора-два місяці. Фермер переконаний, що цей напрямок матиме неабиякий успіх.

По-перше, через тваринництво можна пропускати відходи зернових. По-друге, абердино-ангусів можна випасати з ранньої весни до пізньої осені. Ці тварини не перебирають харчами і набирають масу навіть на сухій траві. З реалізацією теж проблем не виникатиме.

«М'ясо абердинів має попит, воно досить високого ґатунку, його ще називають «мармуровим». Це м'ясо значно краще і цінніше за звичайну яловичину. Купують його як араби, так і європейці. Тому проблем із реалізацією немає, і це одна з причин. Крім того, у нас «гуляє» багато луків і пасовищ, політика ціноутворення на зернові низька, тому зерновий ресурс ми пропускатимемо через тваринництво, тим самим виходитимемо на певний рівень рентабельності», — підсумував фермер.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus