Реклама

Виробники підвищують ціни на картоплю

25 жовтня 2023 93 0
В Україні дорожчає картопля
DepositphotosВ Україні дорожчає картопля

Після тривалого періоду цінової стабільності картопля в Україні почала поступово дорожчати. Про це розповіли аналітики проєкту EastFruit.

Як зазначається, виробники сьогодні пропонують до продажу відносно невеликі обсяги картоплі, а основну масу закладають на зберігання. До слова, цьогоріч українські фермери збудували додатково 15 овочесховищ

Так, наразі українські аграрії пропонують картоплю на продаж по 7-10 грн/кг. За останній тиждень вартість на українському ринку зросла в середньому на 13%.

«Причиною подорожчання продукції все ж залишається підвищений інтерес гуртових компаній і населення до закупівлі картоплі. При цьому в деяких регіонах через несприятливі погодні умови збирання картоплі дещо ускладнюється, що також стимулює зростання цін у картопляному сегменті», — пояснили аналітики.

Читайте також: На Миколаївщині збирають другий врожай овочів

При цьому пропозиція якісної продукції на ринку обмежена, через те, що деякі великі господарства вважають за краще стримувати продажі високоякісної картоплі в надії на подальше зростання цін в цьому сегменті.

Аналітики також зазначили, що вартість картоплі в Україні вже в середньому у 2 рази вища, ніж наприкінці жовтня 2022 року. При цьому основні обсяги картоплі великі гравці ринку не поспішають реалізовувати, оскільки очікують подальшого зростання цін.

Читати за темою: Сезон картоплі 2023 — проблеми продажу, ціни та вибору сортів

Тим часом на гуртовому ринку «Шувар» у Львові середня ціна вітчизняної картоплі 10 грн/кг. У 2022 р. вартість була на рівні 5,5 грн/кг.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама