Наступного року збережеться тренд з переорієнтації вирощування зернових на олійні — Висоцький

28 жовтня 2023 4642 0
Соя
Kurkul.comСоя

Нині в Україні зберігається минулорічний тренд з переорієнтації вирощування зернових культур на олійні, оскільки їх легше зберігати і коштують вони дорожче. Про це пише Kurkul.com з посиланням на DW.

У міністерстві аграрної політики та продовольства України прогнозують, що цієї осені аграрії посіють близько 5 мільйонів га озимих зернових, що на 5% менше, аніж минулого року і майже вдвічі менше, аніж сіяли до війни.

«Це через збитковість агровиробництва в результаті дорогої логістики збуту», — зазначив Тарас Висоцький. 

Нагадаємо, станом на 24 жовтня українські аграрії засіяли 4,98 млн га озимих культур.

«Озимого ріпаку вже посіяли на 10% більше, аніж минуло року. Прогнозуємо, що навесні буде посіяно менше кукурудзи, а ще більше олійних культур: сої, соняшнику», — розповів заступник міністра АПК Тарас Висоцький.

За словами асоційованого члена Центру досліджень продовольства та землекористування Олега Нів'євського, вирощувати олійні культури аграріям зараз вигідніше, оскільки є більше можливостей для збуту.

«Виробники роблять більший фокус на дорогі олійні культури, бо їх можна експортувати у Європу, віддати на внутрішні олійно-жирові заводи на переробку, можна продати на корми, як сою», — пояснив Олег Нів'євський.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus