Реклама

Фермери не продають гречку в очікуванні кращої ціни

30 жовтня 2023 889 0
Гречка
Kurkul.comГречка

На Кіровоградщині завершили збирати врожай гречки. Її вирощують 40 господарств регіону, їх кількість з року в рік не змінюється. Про це пише Суспільне.

Проте фермери не поспішають продавати врожай — ціна закупівлі дуже низька. Головний фактор, який на це вплинув — збільшення імпорту.

«На український ринок через країни Балтії почала надходити крупа гречана, яку казахи переробляють з російського зерна гречки. Це призвело до різкого падіння ціни. Очевидно, коли український переробник побачив, що на ринку з’явилася вкрай дешева крупа, йому нічого не залишалося, як знизити ціни на зерно гречки», — пояснив голова Міжнародної асоціації виробників та переробників гречки Микола Малієнко.

З його слів, через низьку закупівельну ціну аграрії зазнають збитки.

«Мені пропонували продати гречку по 8600 гривень за тонну. Це навіть не низька ціна, це ніяка ціна. Затрати вона не перекриває, це 5-7 тисяч збитку на кожній тонні», — додав Микола Малієнко.

Тож, українські фермери намагаються притримати гречку, в очікуванні кращої ціни.

За словами агрономки Ольги Жовтенко з Кіровоградщини, у їх господарстві цьогоріч посіви гречки збільшили уп'ятеро.

«На складі майже 100 тонн лежить готової гречки. Середня наша врожайність — десь 1 т/га. Торік до збирання ціна на гречку товарну була 32 тисячі гривень за тонну. На момент збирання — 22 тисячі. А цього року на момент збирання за гречку давали 9-10 тисяч гривень за тонну. При врожайності одна тонна з гектара це збиток для організації», — зазначила Ольга Жовтенко.

Вона розповіла, що частину врожаю перероблять на крупу, решту зберігатимуть до вигіднішої пропозиції.

Як додала керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, протягом п’яти років до 2023 р., гречку на Кіровоградщині сіяли на площі до двох тисяч гектарів, цьогоріч посівні площі збільшили на 600 га до 2,6 тис. га.

За словами керівниці департаменту, хоч гречка і не експортноорієнтована, проте аграріям вигідно її вирощувати.

Нагадаємо, станом на 27 жовтня в Україні намолочено 205,6 тис. т гречки з площі 138,1 тис. га, середня врожайність — 1,49 т/га.

За даними першого заступника міністра Мінагрополітики Тараса Висоцького, цьогоріч Україна має найбільшу площу посіву гречки за всі роки незалежності. Вона збільшилася на 30%.

Читайте також: Фермери відмовляються сіяти ті культури, які дорого експортувати

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама