Птахівники ЄС занепокоєні зростаючим імпортом з України

31 жовтня 2023 190 0
Птахівники ЄС занепокоєні зростаючим імпортом з України

Птахівники Євросоюзу занепокоєні загостренням проблеми імпорту м’яса птиці та яєць з України. Про це пише Latifundist.com.

На засіданні робочої групи фермерського об’єднання Copa-Cogeca польська делегація зазначила, що ціни на бройлерів починають падати через збільшення виробництва восени та імпорту з України. Проблема полягає в стабільно високих витратах виробництва.

Як зазначається, у серпні 2023 р. Польща отримала статус країни, вільної від пташиного грипу. У жовтні 2023 р. цей статус було втрачено. Цього року через ВГП у Польщі було забито понад 1 мільйон птиці.

Загальний імпорт яєць до ЄС склав: 29 451 тонн, +140%. У порівнянні з відповідним періодом минулого року та на 755% більше порівняно з аналогічним періодом 2021 року (до лібералізації торгівлі).

«Учасники Copa та Cogeca підкреслили, що добре розуміють важливість підтримки українських колег-аграріїв і не виступають проти майбутньої інтеграції України в ЄС. Однак, враховуючи стрімке та безперервне зростання експорту, слід запровадити поріг імпорту, який призведе до автоматичного запуску захисних заходів», — йдеться у повідомленні.

Учасники зустрічі запропонували захисні заходи для будь-якого сільськогосподарського товару, щойно імпорт з України в певному кварталі перевищить середній квартальний показник імпорту 2022 р. Будь-яка продукція, імпортована вище середнього квартального рівня, повинна автоматично підлягати транзиту лише за межі ЄС, вважають фермери.

Нагадаємо, фермери ЄС уже були стурбовані зростаючим імпортом с/г продукції з України. Це призвело до обмежень на ввезення українських зернових та олійних до 5 країн ЄС (Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини). 

Обмеження були запроваджені 2 травня 2023 року і стосувалися імпорту пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи. Ці п'ять східноєвропейських країн-членів ЄС стверджували, що українська с/г продукція в умовах її безмитного ввезення до ЄС осідає у них і завдає шкоди місцевому агросектору. 

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus