Реклама

Українські виробники втрачають ринок карбаміду

1 листопада 2023 6191 0
Українські виробники втрачають ринок карбаміду
Kurkul.com

Вітчизняні виробники втрачають ринок карбаміду. Україна нарощує імпорт добрива з Туркменії. Про це повідомила пресслужба азотного холдингу OSTCHEM.

За даними ДП «Держзовнішінформ» та Державної митної служби України, у 2021 р. з Туркменії завезено 22,7 тис. т карбаміду, у 2022 р. — 55, а за 9 місяців 2023 р. — 230 тис. т.

«За два роки обсяг карбаміду, що ввозиться з Туркменії, збільшився майже у 12 разів. При цьому найбільші українські хімпідприємства — виробники карбаміду другий рік простоюють. Це свідчить про якість промислової політики, яку потрібно терміново коригувати для стимулювання зростання виробництва», — підкреслив Олег Арестархов, директор департаменту корпоративних комунікацій Group DF.

Водночас українські виробники поступово нарощують виробництво мінеральних добрив.

Так, заводи OSTCHEM за 9 місяців 2023 р. виготовили 1,57 млн т мінеральних добрив. Зокрема, Черкаський «Азот» — 1,22 млн т мінеральних добрив (+148%), а «Рівнеазот» наростив обсяги виробництва до 347,3 тис. т (+7%).

За обсягами виробництва найбільш динамічно зростали карбамід, КАС та аміачна селітра. Так, виробництво КАС зросло на 150%, карбаміду — на 202%, аміачної селітри — на 89%. Водночас обсяг виробництва ВАС скоротився на 72% до 36,9 тис. т.

Читайте також: ALFA Smart Agro запускає на Київщині виробництво сухих гербіцидів

Водночас від початку осені динаміка виробництва мінеральних добрив дещо знизилась через спад споживчого попиту. Ключовими чинниками впливу на ринок мінеральних добрив стали:

  • висока споживча активність навесні-влітку, коли мінеральні добрива були доступнішими за ціною, призвела до насичення значної частини споживчого попиту. Багато аграріїв змогли закупитись мінеральними добривами заздалегідь;
  • зниження купівельної спроможності аграріїв через призупинення зернової угоди та низькі ціни на сільськогосподарську продукцію;
  • різке зростання імпорту з дружніх рф країн.

«У третьому кварталі 2023 р. приріст імпорту мінеральних добрив становив 46,6%. З початку року загальний обсяг імпортованих в Україну добрив сягнув 1,71 млн тонн. Це свідчить про те, що імпорт перевищує внутрішнє виробництво. Продовжують ввозитись добрива з «дружніх» до рф країн — перепаковані білоруські добрива завозяться в Україну через Польщу та Румунію. Імпорт карбаміду з Туркменії зростає критичними темпами. Є підстави говорити, що на територію України потрапляють за підробленими сертифікатами походження добрива з росії та Білорусі», — зазначив Олег Арестархов.

Нагадаємо, OSTCHEM з 24 жовтня знизив ціни на аміачну селітру та вапняково-аміачну селітру.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама